Honda първа в света ще продава автомобили с трето ниво на автоматизация

Honda първа в света ще продава автомобили с трето ниво на автоматизация

Honda първа в света ще продава автомобили с трето ниво на автоматизация

Японската компания Honda е първата в света, която започва да продава автомобили, които отговарят на третото ниво на автоматизация според международната класификация. Това съобщи в сряда телевизионният канал NHK, цитиран от ТАСС

Обществото на автомобилните инженери (Society of Automotive Engineers, SAE) идентифицира шест нива на автоматизация на превозното средство, където нула означава, че няма автоматизация (водачът извършва всичко сам), а петото означава пълна автоматизация (не се изисква пряка намеса в процеса на шофиране). 

Третото ниво на автоматизация предполага, че автомобилът може да се движи без участието на водача при определени условия, например в поток по скоростен път, да спира, ускорява и изпреварва бавни превозни средства. Човекът зад волана обаче все още трябва да следи пътя и да е готов да реагира при извънредна ситуация.

Японското министерство на държавните земи, инфраструктура, транспорт и туризъм издаде сертификат за безопасност за седана Legend premium, който е оборудван с необходимото оборудване за самостоятелно шофиране. Засега обаче тези модели на Honda ще имат ограничения на скоростта за скоростните отсечки.

Ръководителят на американския производител на електрически автомобили Tesla, Илон Мъск, преди това обяви плановете си скоро да създаде автомобил с пълна технология за автоматизация, който отговаря на стандартите на пето ниво. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги