Автомобили

Недостиг на чипове и през 2022 г. очаква шефът на Volkswagen за САЩ

Недостиг на чипове и през 2022 г. очаква шефът на Volkswagen за САЩ

Световният недостиг на полупроводници ще продължи и през следващата година. Това прогнозира изпълнителният диpeĸтop нa американския отдел на Volkswagen Cĸoт Keoг, цитиран от Ройтерс.

„Няма съмнения, че недостигът ще продължи поне до второто полугодие на 2022 г.“, каза той.

Недостигът на чипове накара автомобилостроителите по цял свят да ограничат производството си, което от една страна намали продажбите им, но увеличи печалбите, тъй като цените се повишиха значително. Компаниите от сектора използват чипове за редица компоненти от производството – от сензорите за спирачки до мултимедийните системи.

Според Кеог недостигът вероятно ще се облекчи през четвъртото тримесечие на тази година, но въпреки това индустрията няма да има нужния капацитет, за да отговори на високото търсене.

Според него в бъдеще автомобилостроителите може да опитат да намалят броя на чиповете, използвани от техните превозни средства.

„Досега взимахме решения така, сякаш доставките чипове безкрайни. По тази причина всеки модул от автомобила изискваше чип. Вече започнахме да разглеждаме начини за производство на повече модули с по-малко чипове. Това може да се постигне“„ каза той.

Относно възможността правителството на САЩ да финансира изграждането на нови заводи за чипове, Кеог отбеляза, че това ще струва милиарди долари и ще отнеме поне четири години. „Не мисля, че проблемът с недостига на чипове ще бъде решен с обаждане до правителството“, добави той.

Кеог също така отбеляза, че макар в момента недостигът на полупроводници да е най-голямото предизвикателство, в следващата сложна задача ще бъде задоволяването на търсенето на електрически превозни средства и батерии за такива.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ