Китай иска ЕС да се откаже от планираните по-високи мита и да спазва правилата на СТО

Китай иска ЕС да се откаже от планираните по-високи мита и да спазва правилата на СТО

Китай иска Европейският съюз да отмени решението си за налагане на временни мита върху китайските електромобили, след като двете страни се договориха да проведат нови преговори, съобщи Global Times, цитирана от CNBC.

Китайският министър на търговията Уан Уънтао и Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, се договориха да започнат обсъждания по антисубсидийното разследване на ЕС за китайските електрически превозни средства, съобщи Пекин в изявление от събота.

Идеалният резултат, който Китай иска, е Европейската комисия да отмени решението си за митата до 4 юли и да се придържа към правилата на Световната търговска организация, съобщи Global Times, цитирайки наблюдатели.

Временните мита на ЕС в размер до 38,1 % върху вноса на китайски електрически превозни средства ще влязат в сила до 4 юли, ако дискусиите с китайските власти не доведат до решение, заяви Комисията в изявление по-рано този месец.

Това е в допълнение към стандартното мито от 10%, което вече е наложено върху вносните електрически превозни средства.

Решението за премахване на митата върху китайските електромобили ще бъде от полза и за двете страни, се казва в доклада, цитиран от наблюдатели, които добавят, че икономическото и търговското сътрудничество между Китай и ЕС е "огромно" и двете страни са зависими една от друга.

Експертите предупредиха, че стъпките на ЕС ще доведат до контрамерки от страна на Китай и добавиха, че и двете страни ще загубят, ако ситуацията не бъде разрешена.

Китай категорично се противопостави на митата, заявявайки, че този ход е "явен протекционизъм" и може да наруши правилата на  Световната търговска организация (СТО), заяви на 14 юни неговото министерство на търговията. Миналата седмица китайски официален представител заяви пред CNBC, че проучването на ЕС на китайските електромобили е било твърде избирателно и че резултатите не са достоверни.


 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ