Китайският производител на електрически автомобили XPeng събра 1,5 млрд. при листване в Ню Йорк

Китайският производител на електрически автомобили XPeng събра 1,5 млрд. при листване в Ню Йорк

Китайският производител на електрически автомобили XPeng събра 1,5 млрд. при листване в Ню Йорк

Акциите на китайския производител на електрически автомобили Xpeng поскъпнаха с 67% след дебюта на компанията на Нюйоркската фондова в четвъртък, предаде Ройтерс.

Книжата на Xpeng, която е подкрепяна от технологичните гиганти Alibaba и Xiaomi, започнаха търговията при цена от 23,10 долара за американска депозитарна акция (ADS) спрямо повишената офертна цена от 15 долара за ADS.

По-рано в четвъртък компанията увеличи размера на американското си първично публично предлагане (IPO) с над една трета до 1,5 млрд. долара на фона на надпреварата сред международните инвеститори за купуване на акции във фирми, промотиращи чистите технологии.

Публичното предлагане, което е третото голямо листване на китайска компания за електромобили на Нюйоркската фондова борса в рамките на последните две години, става в момент, когато цената на книжата на компаниите като Tesla и Nio расте с изключително бързо темпо.

От началото на годината компаниите са събрали над 70 млрд. долара от първични публични предлагания в САЩ, надминавайки сумата от 62,5 млрд. долара през 2019 г, като очакванията са 2020 г. да е най-натоварената година от 2014 г. насам и втората най-добра от 2000 г.

Xpeng ще използва събраните средства за научно-развойна дейност и разширяване на продажбите, обясни главният изпълнителен директор на компанията.

Фирмата инвестира над 2 млрд. юана в разработването на технологии през миналата година, като една трета от средствата са били вложени в интелигентните функции като автономно шофиране.

В  момента Хреng пpeдлaгa двa eлeĸтpoмoбилa нa пaзapa - G3 SUV и P7, който е седан и пряк конкурент на Model 3. Производството на G3 започна през ноември 2018 г., като до 31 юли 2020 г. компанията е продала 18 741 бройки от модела. Доставките на P7 започнаха този май, като до момента от него са продадени 1 966 бройки. Компанията се готви да пусне на пазара и трети модел през 2021

Първоначално Xpeng целеше да събере 1,11 млрд. долара при своето IPO. Сега инвеститорите я оценяват на над 11 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ