Nissan смята да затвори завода си в Барселона

Nissan смята да затвори завода си в Барселона

Nissan смята да затвори завода си в Барселона

Nissan смята да затвори своя завод в Барселона като част от световния си план за преструктуриране, пише японския вестник Nikkei, цитиран от abc.es. Съоръжението осигурява 3000 преки и 25 000 косвени работни места, но неговите служители са в безсрочна стачка от миналата седмица. От мениджмънта на компанията отказаха коментар за ABC, оправдавайки се, че ще представят своя стратегически план на 28 май.

Според Bloomberg, гореспоменатият план ще постави основите за намаляване на присъствието на компанията в Европа, за да се съсредоточи върху Северна Америка, Китай и Азия. Производството на фабриката в Барселона, която в момента прави пикапа Navara и версиите й за Renault (модел Alaskan) и Mercedes (клас X), в допълнение към електрическия микробус e-NV200, според Nikkei ще бъде прехвърлена към фабриките на Renault, с които Nissan са партньори. А синдикатите подозират, че мултинационалната компания иска само да активира линията на пикапи, за да завърши поръчка за клас X - модел, който ще спре да се произвежда този май. 

Renault вече е адаптирал фабриката си в Maubeuge, за да произвежда третото поколение на микробуса Kangoo и неговия електрически вариант ZE, който може да послужи като основа за заместителя на e-NV200 в Барселона. В момента Nissan залага на комерсиализацията на второто поколение на Kangoo, доминирана от NV250, която вече е на пазара.

От друга страна, заводите на Renault във Франция са добре подготвени за лансирането на новите превозни средства на Nissan в Европа. Фабриката на Douai ще произвежда две версии на платформата CMF_EV, върху която Nissan иска да пусне на пазара бъдещия си електрически всъдеход, базиран на концептуалния автомобил Ariya, който беше представен на автомобилното изложение в Токио през 2019 г. 

От Nissan утре ще проведат среща с представители на испанското министерството по труда, за да обсъдят как ще се справят със стачката на служителите на завода в Барселона. Според профсъюза CCOO комитетите ще обяснят на правителството, че изискват от Nissan да гарантира работните места на заводите си в Каталуния и останалата част на Испания.

Източник: abc.es

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ