Tesla достави над 1,3 млн. автомобила за 2022 г. - ръст от 40% на годишна база

Tesla достави над 1,3 млн. автомобила за 2022 г. - ръст от 40% на годишна база

Tesla достави над 1,3 млн. автомобила за 2022 г. - ръст от 40% на годишна база

Американската компания Tesla отчете рекордни доставки на автомобили за 2022 г., но не отговори на очакванията на анализаторите, пише Си Ен Би Си.

Компанията на Илон Мъск съобщи, че е доставила 405 278 автомобила през четвъротото тримесечие на 2022 г., което е под очакваните 427 хил. доставки, на които залагаха анализаторите от Уолстрийт според данни, събрани от FactSet.

За цялата 2022 г. пък фирмата отчете доставки на 1,31 млн. автомобила, което представлява ръст с 40% в сравнение с предходната година. Компанията се надяваше на растеж от 50% на годишна база. Общото производство за годината се е повишило с 47% до 1,37 млн. бройки.

Тази година Tesla започна производство в две нови фабрики - в Остин, Тексас и Бранденбург, Германия, като в същото време увеличи и производството във Фремонт, Калифорния и в Шанхай. Тя не разкрива количествата на производството и доставките по региони.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. Tesla каза, че доставките на нейния базов седан Model 3 и кросоувър Model Y възлизат на 388 131, докато доставките на нейния по-висок клас Model S седан и Model X SUV възлизат на 17 147.

„В многогодишен хоризонт очакваме да постигнем 50% среден годишен ръст в доставките на превозни средства. Скоростта на растеж ще зависи от капацитета на нашето оборудване, времето за работа на фабриката, оперативната ефективност и капацитета и стабилността на веригата за доставки“, посочи Tesla в своята презентация за акционерите за третото тримесечие написа.

Периодът, завършващ на 31 декември 2022 г., беше белязан от предизвикателства за Tesla, включително бум на огнища на COVID-19 в Китай, което накара компанията временно да спре и намали производството в своя завод в Шанхай.

През четвъртото тримесечие Tesla също предложи рязко намаление на цените и други промоции в САЩ, Китай и другаде, за да стимулира търсенето, въпреки че това може да окаже натиск върху нейните маржове.

В скорошен имейл до персонала на Tesla Илон Мъск помоли служителите да „положат всички усилия през следващите няколко дни и да се включете доброволно в работата, за да помогнат за доставките, ако е възможно“. Той също опита да успокои служителите на производителя на електрически автомобили, като им каза „да не безпокоят от лудостта на фондовите пазари“, след като акциите на компанията поевтиняха с повече от 45% през последните шест месеца.

Акционерите на дребно и анализаторите приписват част от спада в цената на акциите на Tesla през 2022 г. на вниманието, което Мъск отделя на социалната мрежа Twitter, която придоби срещу 44 млрд. долара.

Мъск продаде активите си в Tesla на стойност милиарди долари миналата година, за да финансира покупката на социалната мрежа. Тази сделка приключи в края на октомври. Мъск се назначи за главен изпълнителен директор на Twitter и предизвика противоречия, като направи радикални промени в компанията и нейната платформа.

Акциите на Tesla започнаха да се покачват отново в последните дни на декември 2022 г., в очакване на рекордни доставки за четвъртото тримесечие и цялата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ