Toyota си заложи амбициозна цел - петкратен скок в продажбите на електрически превозни средства

Toyota си заложи амбициозна цел - петкратен скок в продажбите на електрически превозни средства

Toyota си заложи амбициозна цел - петкратен скок в продажбите на електрически превозни средства

Toyota Motor Corp обяви, че очаква оперативната печалба да се повиши с 10% през тази бизнес година, с петкратен скок в продажбите на чисто електрически превозни средства на фона на облекчаване на прекъсването на глобалната верига на доставки, предизвикано от недостига на чипове, предава Ройтерс

Планът за растеж беше разкрит от новия главен изпълнителен директор Коджи Сато, назначен миналия месец. Този план сигнализира за по-агресивен натиск към електрификацията от страна на японската фирма, която преди това е следвала бавен подход към изцяло електрическите автомобили, твърдейки че нейната стратегия ще осигури по-голям избор на потребителите.  

Най-големият производител на автомобили в света по продажби прогнозира продажби на батериите за електически автомобили, включително тези на неговата луксозна марка Lexus, да достигнат 202 000 в световен мащаб през текущата стопанска година до март 2024 г., което е повече от пет пъти спрямо едва 38 000 единици миналата година. 

Toyota прогнозира, че оперативната печалба ще нарасне до 3,0 трилиона йени (22,2 милиарда долара) през тази бизнес година, в съответствие със средната прогноза на анализаторите от 3,02 трилиона йени. 

Тази цел беше оперативната печалба за фискалното четвърто тримесечие до март скочи с повече от една трета до 626,9 милиарда йени - леко над средната печалба от 553,46 милиарда йени, изчислена от 10 анализатори, според данни на Refinitiv. 

Резултатът беше подпомогнат от слабата йена, която повиши стойността на продажбите в чужбина, и по-високите обеми на продукцията, които надхвърлиха въздействието на нарастващите разходи за материали. Отразявайки влиянието на слабата йена, приходите за стопанската година, приключила през март 2023 г., нараснаха до рекордните 37,15 трилиона йени. 

Акциите на Toyota, които бяха почти без промяна точно преди публикуването на печалбите, скочиха веднага след публикуването им и се повишиха с цели 2,5%, преди да намалят печалбите до затваряне с 0,8%. 

"Очакваме увеличение на (общия) обем на продажбите във всички региони и производствен обем от 10,1 милиона (автомобила) поради фактори като подобрение в доставките на полупроводници", се посочва в изявление на Toyota. Това би представлявало ръст на производството от 11% спрямо предходната година. 

В стремежа си да подобри играта си в сектора на електромобилите, където е изпреварена от новите китайски производители на автомобили, както и от Tesla, Toyota заяви, че ще представи 10 нови автомобила, задвижвани от батерии, с цел продажби от 1,5 милиона електромобила годишно до 2026 г. 

Тя има за цел да създаде специално звено, което да се фокусира върху следващото поколение батерийни електромобили, казаха миналия месец ръководители на новия ръководен екип на компанията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават