Volkswagen обезщетява 200 000 клиенти заради "дизелгейт"

Volkswagen обезщетява 200 000 клиенти заради дизелгейт

Volkswagen обезщетява 200 000 клиенти заради "дизелгейт"

Автомобилният гигант "Фолксваген" (Volkswagen Group) обяви, че е постигнал споразумение с три четвърти от клиентите, които преди време заведоха дело чрез Федерацията на германските организации на потребителите (VZBV) за ролята на компанията в скандала "дизелгейт" през 2015 година, съобщава Ройтерс.

Компания е успяла да се договори с 200 000 от общо 262-те хиляди нейни клиенти, притежателите на дизелови автомобили, като част от споразумението, договорено VZBV.

Общата сума, която ще бъде изплатена на потребителите, е в размер на 620 милиона евро. Индивидуалните плащания ще варират от 1350 до 6250 евро на автомобил, а точната сума ще зависи от възрастта и модела на колата на собственика. 21 000 дела все още се преглеждат за възможни изплащания, а крайният срок за участие в споразумението е удължен до 30 април. 

"За първи път потребители в Германия успяха да се защитят от измама в масовото производство от такъв размер", посочи изпълнителният директор на VZBV Клаус Мюлер.

Сделката бележи допълнителна стъпка в усилията на германския автомобилен производител да направи поправки, след като през 2015 г. призна за използване на нелегален софтуер за измама на тестовете на дизелови двигатели в САЩ. Усилията костваха на Volkswagen повече от 30 милиарда долара за ремонт на автомобили, глоби и провизии. 

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ