Volkswagen отделя Bugatti в ново съвместно предприятие с хърватската Rimac

 Volkswagen отделя Bugatti в ново съвместно предприятие с хърватската Rimac

Volkswagen и хърватският производител на електрически автомобили Rimac се договориха да създадат съвместно предприятие, което да включва компанията за луксозни и спортни автомобили Bigatti, която, предаде Си Ен Би Си.

Новата фирма, която ще се казва Bugatti-Rimac, се очаква да бъде създадена през четвъртото тримесечие на годината, след като получи одобрение от европейските регулатори.

Rimac ще притежава 55-процентов дял в съвместното предприятие, докато останалите 45% ще се управляват от звеното на Volkswagen за спортни автомобили Porsche. Porsche притежава акции в Rimac, като по-рано тази година увеличи дела си в хърватската компания до 24%.

Първите автомобили, които ще бъдат произведени от новото предприятие, са моделите Bugatti Chiron и Rimac Nevera.

„Комбинираме експертизата на Bugatti в бизнеса с хиперавтомобили заедно с огромната иновативна мощ на Rimac в обещаващата сфера на електрическата мобилност“, коментира главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме, като допълни, че новото съвместно предприятие е „перфектна комбинация“.

Блуме и главният финансов директор на Porsche Луц Мешке ще бъдат част от борда на директорите на Bugatti-Rimac, докато основателят на хърватската фирма Мате Римач ще заеме поста на главен изпълнителен директор.

„Мисля, че можем да направим невероятни неща. Това е огромна възможност“, коментира Римач, който основава Rimac в своя гараж през 2009 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ