Volvo и Renault ще правят заедно електрически микробуси

Volvo и Renault ще правят заедно електрически микробуси

Автомобилните производители Volvo Group и Renault Group, както и френският логистичен оператор CMA CGM планират да създадат съвместно предприятие за производство на микробуси с електрически двигател, съобщава MarketWatch.

Шведските и френските автомобилни производители ще инвестират по 300 млн. евро (316,5 млн. долара) в смесеното предприятие през следващите три години и ще получат по 50% дял.

CMA CGM възнамерява да инвестира 120 млн. евро в проекта.

В близко бъдеще Volvo и Renault ще продължат да търсят партньори и източници на инвестиции, за да реализират плановете си.

При условие че споразумението бъде одобрено от регулаторните органи, страните ще създадат съвместно предприятие в началото на 2024 г., а производството ще започне през 2026 г.

Моделната гама ще бъде представена от електрически микробуси с различен дизайн на каросерията, оборудвани с най-новия софтуер, който дава възможност за проследяване на доставката на товари и оценка на икономическата ефективност на транспорта. Използването на този софтуер ще позволи на операторите да намалят основните разходи с 30%, се отбелязва в споразумението.

"Наблюдаваме нарастващо търсене на чист, ефективен и безопасен градски транспорт. Партньорствата и сътрудничеството са от ключово значение за задоволяване на това търсене", заяви главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундстедт.

Новата компания ще има собствена идентичност на марката и ще бъде базирана във Франция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ