Adidas отчете 93-процентов спад на печалбата

Adidas отчете 93-процентов спад на печалбата

Adidas отчете 93-процентов спад на печалбата

Германският производител на спортни стоки Adidas отчете 93-процентов срив на печалбата за първото тримесечие и спад от 19% приходите, като по този начин не успя да отговори на очакванията на анализаторите, предаде Ройтерс. Освен това компанията предупреди, че очаква още по-голямо понижение приходите през второто тримесечие заради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, които доведоха до затварянето на много магазини.

Оперативната печалба на Adidas за първото тримесечие се е понижила до 65 млн. евро, резултат, който е значително под прогнозираната от анализаторите печалба от 263 млнн. Евро.

От компанията поясниха, че е понесла удар за около 250 млн. евро заради непродадена стока в континентален Китай, Тайван, Хонконг и Макао.

Същевременно с това приходите от продажби са паднали с 19% до 4,75 млрд. евро срещу очаквани 4,85 мрлд. евро, сочат данни на на Refinitiv Eikon. Компанията предупреди за потенциален спад от 40% през второто тримесечие.

В момента около 70% от магазините на компанията са затворени, като тази липса се компенсира частично от 35-процентов ръст на търговията онлайн.

Миналия месец американският й конкурент Nike обяви по-добри от очакваното резултати за третото си фискално тримесечие, завършило на 29 февруари. Тагава Nike отчете ръст на приходите от 5,1% благодарение на търсенето онлайн.

Adidas обяви, че разполага с 1,975 млрд. долара в брой към 31 март. На 14 април компанията получи одобрение за гарантиран от държавата заем в размер на 2,4 млр.д евро, които да и помогне да се справи с кризата.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ