Албум на Wu-Tang Clan бе продаден за 4 млн. долара

Албум на Wu-Tang Clan бе продаден за 4 млн. долара

Албум на Wu-Tang Clan бе продаден за 4 млн. долара

Група колекционери на незаменими токени (NFT) от Ню Йорк обявиха, че са платили 4 млн. долара за единствения екземпляр на албум на рапърите от Wu-Tang Clan с намерението един ден да го споделят с феновете, съобщи АФП.

Албумът, който се казва Once Upon A Time in Shaolin  има 31 песни, записвани между 2007 и 2013 г. и бе "издаден" през 2015 г. За да защитят правата си върху албума, те използват клауза, която забранява той да се продава преди 2103 г., като се разрешава единствено пускането му по време на партита. Албумът е продаден на търг за 2 млн. долара, като победителят е хедж фонд мениджърът и инвеститор Мартин Шкрели. Той доби негативна популярност през същата 2015 г., след като купи правата за производство на лекарство срещу паразити и увеличи цената му 56 пъти - от 13 долара на 750 долара за хап. През 2018 г. Шкрели е осъден на 7 години затвор заради серия от финансови манипулации и измами. Негово имущество, сред което и албумът на Wu-Tang Clan, е било конфискувано. Реализираните приходи от продажбата на албума отиват за дълговете на Шкрели. 

Във видео, публикувано в социалните мрежи, групата колекционери "PleasrDAO" обяви, че е придобила двойния албум с 31 песни на Wu-Tang Clan, смятана за една от най-влиятелните групи в хип-хопа.

Същите колекционери преди време придобиха дигитални произведения на руската феминистка пънк-група "Пуси райът" и на американския вътрешен информатор Едуард Сноудън."Макар да сме обвързани от споразумението, свързано с това произведение на изкуството и да не можем да копираме и споделяме музиката в дигитална форма, сме убедени, че ще намерим начин да споделим този музикален шедьовър с целия свят", обявиха колекционерите, цитирани от Нова тв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ