Alibaba подкрепя с 15.5 млрд. долара кампания на Си Дзинпин

Alibaba подкрепя с 15.5 млрд. долара кампания на Си Дзинпин

Alibaba подкрепя с 15.5 млрд. долара кампания на Си Дзинпин

Alibaba влива 100 млрд. юана, равняващи се на 15.5 млрд. щатски долара, в стремежа на Китай да постигне „общ просперитет“ като на практика така заявява подкрепа на кампанията на президента Си Дзинпин.

Технологичният гигант ще инвестира сумата до 2025 г. с оглед на пет приоритета: иновации в технологиите, икономическо развитие, създаване на „висококачествена заетост“, подкрепа на уязвимите общности и създаване на специален фонд за развитие, предаде CNN.

Компанията очерта и 10 конкретни цели, които планира да постигне, от увеличаване на технологичните инвестиции в по-слабо развити региони на страната до подобряване на благосъстоянието на работниците до работа по ускоряване на растежа на малкия бизнес и селското стопанство.

Alibaba създава и „Работен комитет за подобряване на просперитета“, който ще бъде ръководен от председателя и главен изпълнителен директор Даниел Джан. „Alibaba е облагодетелствана от силния социален и икономически напредък на Китай през последните 22 години. Твърдо вярваме, че ако обществото се справя добре и икономиката се справя добре, то и Alibaba ще се справя добре“, коментира той в изявление.

След обявяването на новината акциите на технологичната компания леко тръгнаха надолу. В Хонконг паднаха с 3.5%.

Ангажиментът на Alibaba идва седмица след обещанието на друга голяма китайска фирма за електронна търговия, Pinduoduo, да предаде цялата си печалба за последното тримесечие за проекти за развитие на селските райони в страната.

Подобно на тях, миналия месец и Tencent обяви, че ще вложи 50 млрд. юана или 7.7 млрд. долара за постигане на целта на Пекин за „общ просперитет“. Компанията заяви, че ще има за цел да помогне за увеличаването на доходите на бедните и да се справи с неравенството в образованието, наред с други инициативи.

Крайната цел

Китайският президент Си Дзинпин неколкократно акцентира върху важността на „общия просперитет“ като цел на Китайската комунистическа партия. Фразата е исторически значима в азиатската държава и споменаването на термина отразява употребата му от Мао Дзедун през миналия век. Тогава бившият комунистически лидер също се застъпваше за „общ просперитет“ като начин за мобилизиране на селяните и отнемане на властта от селските елити, включително богати земевладелци и фермери.

През последните години една от основните политически цели на Си беше намаляване на бедността в Китай. Последният му указ оказа още по-голям натиск върху най-богатите граждани и бизнеса в страната, които вече са изправени пред строги разпоредби.

По-рано тази година самата Alibaba беше ударена с рекордна глоба от 2.8 млрд. долара заради монополно поведение. Оттогава компанията продължава да се бори с регулаторния контрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ