Amazon се похвали с огромна печалба от инвестицията си в Rivian

Amazon се похвали с огромна печалба от инвестицията си в Rivian

Amazon се похвали с огромна печалба от инвестицията си в Rivian

Американската компания Amazon зарадва инвеститорите с 9% ръст на приходите през четвъртото тримесечие и печалба от близо 12 млрд. долара от инвестицията в производителя на електрически превозни средства Rivian, предаде Си Ен Би Си

Акциите на Amazon скочиха с над 12% в извънборсовата търговия, след като компанията отчете печалба от 14,3 долара, или 22,75 долара за акция, в сравнение с 11,73 долара за акция през последното тримесечие на предходната година. Цели 11,8 млрд. долара от тази печалба идват от инвестицията на компанията от над 1,3 мрлд. долара в Rivian, която дебютира на борсата  борсата Nasdaq през последното тримесечие на миналата година. Преди първичното публично предлагане на Rivian основаната от Джеф Безос компания притежаваше 22,4% от акциите клас А на производителя на електрически автомобили.

Компанията отчете приходи от 137,4 млрд. долара за Q4, което е ръст с 9% в сравнение със същият период на предходната година, но е малко под средната прогноза за приходи от 137,6 млрд. долара на анализаторите, анкетирани от Refinitiv.

Подразделението за облачни услуги Amazon Web Services, което в последно време е основен двигател на растежа в компанията, отново впечатли с добри резултати. AWS регистрира приходи от 17,37 млрд. долара и оперативна печалба от 5,29 млрд. долара.

Онлайн търговията на дребно, върху която Amazon изгради империята си, регистрира оперативна загуба от 1,83 млрд.. долара при продажби за 119,63 млрд. долара.

Amazon също така представи информация за приходите от реклама, отчитайки ръст от 32% до 9,72 млрд. долара. Макар че е считан за вторичен бизнес за Amazon, компанията е изключително  успешна в привличането на рекламни приходи, като вече е трета на пазар в САЩ зад Google и Facebook. Тя отчете приходи от реклами в размер на 31 млрд. долара за цялата година, докато Facebook регистрира приходи от 32,6 млрд. долара, а Google – 61,2 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси, който миналата година наследи на поста Безос, заяви, че пандемията продължава да носи предизвикателства на компанията, особено по отношение на пазара на труда. Миналата година компанията повиши средното ниво на заплащане на 18 долара на час в опит да привлече персонал.

„Както се очакваше, по време на празничния сезон имахме по-високи разходи, предизвикани от недостига на работна ръка и инфлационния натис . Тези проблеми продължават през новото тримесечие поради вълната от Омикрон. Въпреки тези краткосрочни предизвикателства, ние продължаваме да се чувстваме оптимисти и развълнувани от бизнеса, докато излизаме от пандемията“, коментира Джаси.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ