Австралия стимулира икономиката си с над 11 млрд. долара

Австралия стимулира икономиката си с над 11 млрд. долара

Австралия стимулира икономиката си с над 11 млрд. долара

Австралия обяви днес пакет от икономически стимули за 17,63 милиарда австралийски долара (11,41 милиарда щатски долара) като част от борбата с отрицателното въздействие от пандемията от коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС. Пакетът включва субсидии за заплати и кешови плащания за малкия бизнес.

Съобщението бе направено от премиера Скот Морисън, който посочи, че и през тази финансова година, и през следващите две брутният ефект от стимулите ще бъде 22,9 милиарда австралийски долара (14,82 милиарда щатски долара) или 1,2 процента от брутния вътрешен продукт.

По думите на премиера това ще бъдат финансови вливания в австралийската икономика, която по традиция подкрепя малкия и средния си бизнес. Това, според него, ще позволи да бъдат запазени работните места и хората да бъдат сигурни в своето бъдеще.

Морисън уточни, че се предвиждат еднократни парични плащания в размер на 750 австралийски долара (489 щатски долара) за 117 000 семейства, получаващи социални помощи или пенсии. Ще започне да действа и система за данъчни облекчения за предприятия с по-малко от 20 служители. Освен това тези компании ще могат да се възползват от деветмесечната програма за субсидиране на заплатите, чрез която ще могат да издържат болни и карантинирани служители.

Вчера Австралия представи и пакет от медицински услуги на стойност 2,4 милиарда австралийски долара (1,56 милиарда щатски долара) за борба с коронавируса, припомня БТА.

Пакетът включа мерки като отваряне на клиники за бързо тестване на пациенти с температура и безплатно оборудване, което да даде възможност на гражданите да се консултират с лекар по видео връзка, както и широка информационна кампания.

Котировките на австралийската фондова борса днес потънаха със 7,4 на сто, отчитайки най-силния си спад за един ден от октомври 2008 година при световната финансова криза, информира Франс прес. Това стана на фона на паниката за икономическите последици от новия вирус и след забраната за влизане в САЩ на пътуващи от Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ