Автомобилното производство ще движи растежа на икономиките

Автомобилното производство ще движи растежа на икономиките

Автомобилното производство ще движи растежа на икономиките

Всяка година в света се произвеждат 100 милиона коли. Ръстът в последните години е впечатляващ и той идва най-вече от развиващите се пазари като важна роля има Китай. Регионът на Централна и Източна Европа също се превърна в център на автомобилното производство и това е важно, защото когато говорим за автомобили, говорим и за развитие на технологиите, на дизайна и на много други сектори, каза Матео Фераци, Стратегия и корпоративни прогнози в УниКредит по време на бизнес събитие, организирано съвместно от Аутомотив Клъстер България (АКБ) и УниКредит Булбанк.

По време на събитието представители на бизнеса и експерти обсъдиха потенциала за развитие на автомобилния сектор в страната.

„Автомобилният сектор има много благоприятна перспектива и, ако тази перспектива се материализира, секторът ще има много по-важна роля за производството и за българската икономика, като цяло“, посочи и Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, който също взе участие в конференцията.

Той адресира две основни пречки за по-успешното развитие на автомобилния сектор - изоставащото образование и намаляващото и застаряващо население, които заплашват да повлияят негативно както на качеството, така и на количеството на работната сила в бъдеще. В изложението си главният икономист на УниКредит Булбанк посочи, че и по отношение на двете пречки вече са предприети мерки.

Например, броят на учениците, които отпадат от образователната система намалява. Заплатите на учителите бяха увеличени с повече от 30% кумулативно за последните две години, като ново увеличение се предвижда за следващата година, което дава увереност, че правителството ще изпълни ангажимента си да удвои учителските заплати до края на мандата си през 2021 г., се посочва в анализа на УниКредит Булбанк.

Риск пред перспективата за развитие е и бързо намаляващото и застаряващо население, което заплашва да редуцира предлагането на работна сила в бъдеще. За да се адресира този риск, поддържането на ниска безработица трябва да се превърне в първостепенна задача на провежданата стопанска политика. Това ще направи домакинствата по-сигурни за работните места и доходите им и по този начин не само ще способства за насърчаване на раждаемостта, но и за намаляване на изходящата миграция и изтичането на мозъци.

По време на форума участниците се обединиха около прогнозата, че бъдещето на сектора е свързано с развитието на електромобилите, споделеното ползване на автомобили и колите без шофьор.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ