Фондът на Бъфет увеличава дела си в Occidental Petroleum

Фондът на Бъфет увеличава дела си в Occidental Petroleum

Фондът на Бъфет увеличава дела си в Occidental Petroleum

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет закупи още 5,9 милиона акции на Occidental Petroleum Corp (OXY.N), увеличавайки дела си в петролната компания до около 15,2%. Покупките са направени в понеделник и вторник и са на стойност около 336 милиона долара, съобщи Berkshire в регулаторна документация в сряда вечер, предава Ройтерс.

След покупките Berkshire притежава около 142,3 милиона акции на Occidental на стойност приблизително 8,8 милиарда долара, плюс 10 милиарда долара привилегировани акции, които придоби през 2019 г., за да помогне за финансирането на покупката от Occidental на Anadarko Petroleum Corp.

Berkshire също има гаранции за закупуване на допълнителни 5 милиарда долара акции на Occidental с лека отстъпка спрямо цената им на затваряне в сряда от 61,57 долара.

Цената на акциите на Occidental се увеличи повече от два пъти тази година, като се възползва от покупките на Berkshire и нарастващите цени на петрола, които получиха допълнителен тласък след инвазията на Русия в Украйна.

Berkshire е в разходна линия през 2022 г. През първото тримесечие компанията на Бъфет похарчи 51,1 милиарда долара за акции, включително чрез увеличаване на дела си в петролната компания Chevron Corp до 25,9 милиарда долара.

Също така тази година фондът обяви големи инвестиции в производителя на видеоигри Activision Blizzard и производителя на компютри и принтери HP, както и планирана покупка за 11,6 милиарда долара на застрахователната компания Alleghany Corp.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ