Бунт в Amazon, служители планират онлайн стачка

Бунт в Amazon, служители планират онлайн стачка

Бунт в Amazon, служители планират онлайн стачка

Инженери и софтуерни специалисти от гиганта за онлайн пазаруване Amazon призоваха за стачка на 24 април в знак на протест срещу уволнението на техни колеги, които са се противопоставили на групата, и с настояване за по-добри условния на труд на служителите в складовете, предаде АФП. Призивът прозвуча по време на  проведена снощи видеосрещата на групата Служители на Amazon за справедлив климат.

"Искаме да кажем на  Amazon, че ни е писнало от всичко това - от уволненията, от опитите да бъдем накарани да си мълчим, от замърсяването, от расизма и от климатичните промени", заяви Марен Коста, бивша служителка на компанията, цитирана в комюнике от срещата на групата.

По време на видеоконференцията са били обсъдени и условията на труд на складовете и логистичните центрове, които са силно натоварени заради голямото търсене на този вид услуги в условията на пандемията от Ковид-19 и наложената карантина, отбелязва БТА.
Свръхнатовареността по време на пандемията накара компанията да наеме още 175 000 души в САЩ. Някои от служителите обаче се оплакват от липсва на санитарна защита.
Уволнението на 14 април на Емили Канингъм и Марен Коста, които са работили като дизайнери на потребителски интерфейс в Сиатъл, стана няколко седмици след като компанията уволни друг служител, Кристиан Смолс, който повдигна въпроса за безопасността на хората, работещи по време на пандемията.
Компанията от Сиатъл е в центъра на общественото внимание във връзка с безопасността и условията на труд на служителите си в складовете и на извършващите доставките в САЩ, след като случаи на Ковид-19 бяха засечени в помещенията й. Служители на Амазон протестират в други страни.
Амазон заяви, че подкрепя правото на всеки служител да критикува условията на труд, осигурени от работодателя, но че това не е съпътствано от повсеместен имунитет срещу вътрешните правила

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ