Deutsche Bank предлага 5% данък върху заплащането на хората, работещи от вкъщи след пандемията

Deutsche Bank предлага 5% данък върху заплащането на хората, работещи от вкъщи след пандемията

Deutsche Bank предлага 5% данък върху заплащането на хората, работещи от вкъщи след пандемията

Стратези на Deutsche Bank предлагат хората да плащат 5% данък върху заплатата си за „привилегията“ да работят от вкъщи, ако продължат да следват този режим, след като пандемията отмине, предава Си Ен Би Си.

Според експертите така ще бъдат събрани средства за подпомагане на по-нископлатените служители, които за загубили голяма част от доходите си заради пандемията.

Стратегът на Deutsche Bank Люк Темпълман казва, че необходимост от такъв данък е имало от години, но „коронавирусът е направил този факт по-очевиден“.

От банката подчертават, че когато работят от вкъщи много хора пестят от ежедневните си разходи за пътуване, храна, дрехи и дори почистване, като те вероятно отделят и по-малко средства за социализация. Стратезите отбелязват, че работещите от вкъщи служители „допринасят по-малко за инфраструтуратта на икономиката, но се възползват от нейните облаги".

Според Темпълман дистанционните работници трябва да плащат подобен данък след утихването на пандемията, за да помогнат за „улесняването на прехода на онези, които са били засегнати по-тежко от кризата“.

По думите му световната икономика не е подготвена за загуба на контактите лице в лице.

„Изграждането на икономическата инфраструктура, която подкрепя личните контакти в работата, отне векове. Въпреки това резкият преход към работата от разстояние заради пандемията представлява тенденция, която няма да изчезне“, коментира Темпълман

Заради пандемията броят на служителите в САЩ, които работят от разстояние, се е увеличил десетократно до 56% от всички работещи, докато в Обединеното кралство се наблюдава ръст до 47%, което е 7 пъти над нивото отпреди кризата.

Според прочуване на Deutsche Bank над половината от служителите в световен мащаб биха искали да продължат да работят от дистанция между два и три дни в седмица, след като пандемията отмине.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ