Достъпът до финансиране - от ключово значение за бизнеса и предприемачеството в кризата

Достъпът до финансиране - от ключово значение за бизнеса и предприемачеството в кризата

Достъпът до финансиране - от ключово значение за бизнеса и предприемачеството в кризата

В извънредното положение българският бизнес имаше нужда от спешна ликвидност и така само през първото полугодие получи от банковата система финансова подкрепа възлизаща на повече от 8 млрд. лв. – с 15% повече в сравнение с 2019 г. Освен това 7 млрд. лв. стари заеми бяха отсрочени по силата на частен мораториум по плащанията. Какви са опциите за финансиране на утвърдени и стартиращи компании в новите условия? Как се променят изискванията на банките? Как бизнесът усети икономическата подкрепа от страна на държавата? Това са част от въпросите, на които отговориха професионалисти в областта на финансирането по време на провеждащия се днес трети банково-финансов форум "Бъдещето на парите", организиран от списание "Мениджър". Участници в първия панел бяха Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българска банка за развитие, доц. д-р Маню Моравенов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса и Радосвет Радев – председател на УС на Българската стопанска камара. 

"В тези времена на криза е важно да се каже, че Българската банка за развитие се стреми да подпомогне българския бизнес. С двете програми и антикризисни мерки на правителството ние дадохме глътка въздух на бизнеса и на гражданите, които изпитват затруднение покрай кризата с Covid-19. Нашите програми са отворени за абсолютно всички браншове, не правим изключение. ББР не кредитира, тя отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на търговските банки партньори, тъй като ние не можем да се конкурираме с тях. Това не е банкова криза, а е криза от друг характер, ние сме партньори на българските банки, за да могат те да подпомогнат клиентите си в тези времена с ликвидност за оборотни и инвестиционни средства", започна първи своето изложение изпълнителният директор на Българска банка за развитие Живко Тодоров.

Почти невъзможно да се прогнозира какво ще бъде реалното въздействие на тази пандемия върху бизнеса, затова е много важно да се работи по всички направления за подпомагането на добрите компании за запазването на бизнеса, коментира на свой ред доц. д-р Маню Моравенов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Според него в това отношение капиталовият пазар има ключова роля, тъй като е важно да има добри стимули през банки и банково финансиране с ниски лихви и гаранции, но в крайна сметка това е заемен капитал и той рано или късно трябва да се върне, допълни той.

"Банките не могат да финансират до безкрайност и в един момент се появява нуждата от капитал, от дялово инвестиране и тук е мястото на капиталовия пазар. Това, което Българската фондова борса прави в момента е работа за директен достъп за бизнеса до новия beam пазар , за който се надявам да стане въпрос скоро и с директно партньорство с ключовите институции, които имат достъп до капитали, да могат да дадат тласък на българския бизнес. Това са Банката за разитие, Фондът на фондовете, И Бе Ер Ди и професионалните организации на участниците на капиталовите пазари. Ние работим много активно в тази посока, имаме няколко инициативи, в това число и новата програма Би Ем Ъплауд, за която може би ще стане дума. Вярваме, че капиталовият пазар в България може да помогне на българския бизнес и при обединени усилия това може да стане", добави Муравенов. 

[[{"fid":"364466","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3024,"width":4032,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Юлиян Донов /отляво надясно - доц. д-р Маню Моравенов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса и Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българска банка за развитие/

Председателят на УС на Българската стопанска камара Радосвет Радев,  очерта 2020-а като година, която бележи стопанството на България с усилия за запазването му. Според него най-важно е да се събудят живи и здрави българските предприемачи, след като е отминала кризата. "Тогава вероятно те ще бъдат много по-агресивни и динамични, за да развият новите си проекти", каза той и описа коронакризата като змия, която стои и гледа втренчено зайчето, което се е парализирало. 

По думите на Радев обявяването на първото извънредно положение заради коронавируса в България е заварило банковата система с 94 млрд. кредити към българския бизнес. "В периода март - юни 10% от тази сума българските предприемачи помолиха да бъдат плащани само като лихви и бяха замразени главниците по тези плащания. Тази ваканция за последните от края на юни при приключва на 31 декември. Действително достъпът до финансирането е вълнуващ тогава, когато икономическите условия позволяват да има една експандираща икономика. Българският предприемач в момента мисли само за това как да оцелее. Довършват се и се кредитират само доставки, които са кредитирани като експорт за чужбина и банките в този момента са изключително внимателни и претенциозни, но в крайна сметка върху тях се крепи финансовото здраве на цялата икономическа система", каза още Радев. 

[[{"fid":"364467","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3024,"width":4032,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: Юлиян Донов /отляво надясно доц. д-р Маню Моравенов - член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса, Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българска банка за развитие, модераторът на мероприятието Марио Гаврилов и Радосвет Радев – председател на УС на Българската стопанска камара/

Шефът на Българската банка за развитие Живко Тодоров обясни, че е имало упреци, че програмите на ББР са закъснели или бавно тръгват, но според него важното било, че дори и закъснели, те ще бъдат в помощ на бизнеса. "В момента имаме над 95 млн. лв. кредити към физически лица и над 120 млн. лв. одобрени към бизнеса. Програмите към бизнеса са за 1,2 млрд. лв. като вече увеличихме срока за кандидатстване, както и сумата, за която се кандидатства, така че всички които пострадат от възможен втори локдаун ще имат право да кандидатстват по тези програми", обясни той и изрази увереност, че ще помагат на бизнеса и при други бъдещи програми. 

И отчете, че към момента са 123 млн. лв. усвоените пари по програмите при 1,2 млрд. лв., по които може да се кандидатства. "Обяснението за това не е, че програмата не работи. Всяка банка обаче има свои рискови модели и изисквания към кредитополучателите. Банките обикновено търсят да дадат пари на фирми, които са жизнеспособни и дори в такава криза ще оцелеят. Моментът е много важен и за фирмите, за да могат те да преосмислят своята ефективност и трябва да се намери нов бизнес модел за голяма част от бизнесите", обясни Тодоров. 

[[{"fid":"364468","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3024,"width":4032,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Снимка: Юлиян Донов /на снимката Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българска банка за развитие/

От своя страна Радосвет Радев категорично подчерта, че сега на компаниите им трябва ликвидна подкрепа, а не банково финансиране. "И това е огорчаващо, че имаме една единствена проработила мярка за подкрепа на ликвидността и то е за микро и малките предприятия на стойност около 215 млн. лв. Това прави трудни нещата", каза той и определи мерките 60/40 и 80/20 като мерки, които не са насочени към бизнеса. Според него имало твърде много възможности, но за жалост те трудно сработвали практически. 

"Факт е, че борсата няма ликвидност, но това е така през последните 10 години. Проблемът е, че нашият пазар не можа да се съвземе от предишната криза", изтъкна Муравенов.

Изпълнителният директор на Българска банка за развитие сподели, че се облекчават процедурите за кандидатстване за средства по програмите на ББР. "Промените, които в момента сме заложили, са увеличение на лимита от 300 000 лв. на 1 млн. лв. за малките и средни предприятия, като този път даваме възможност и на по-големи предприятия, които са важни за различните региони, където са изградили инфраструктура и един фалит при тях би означавл загуба на работна сила и загуба на пари. Тези фирми ще могат да участват за кредити до 2 млн. лв. Предполагам, че фирми, които са участвали по програмата и не са достигнали лимита, който е имало, могат да участват повторно. Удължихме гаранцията на 6 години, което ни даде възможност да удължим и срока на кандидатстване до юни 2021 г. Предстоят промените по програмата за физически лица, където много е вероятно лица, които вече са взели кредити, да могат да участват отново", каза Живко Тодоров.

Редактор: Нели Тодорова

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ