Джанет Йелън призова за действия в защита на почтеността на данните на МВФ и Световната банка

Джанет Йелън призова за действия в защита на почтеността на данните на МВФ и Световната банка

Джанет Йелън призова за действия в защита на почтеността на данните на МВФ и Световната банка

Американският министър на финансите Джанет Йелън призова в четвъртък за "силни действия" от страна на международните финансови институции в защита на почтеността на данните и превенция на евентуални злоупотреби на фона на скандала с данни на Световната банка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление до управителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Джанет Йелън призова също международните финансови институции да предприемат стъпки за подобряване на вътрешните им системи за подаване на сигнали за нередности.

Управителният съвет на МВФ потвърди в понеделник, че има пълно доверие в управляващата директорка Кристалина Георгиева, след като разгледа твърдения, че по време на работата си в Световната банка през 2018 г. тя и други служители на банката са оказали натиск над експерти да променят данни по начин, който би облагодетелствал Китай.

Финансовият министър на САЩ предупреди Георгиева, че макар да няма достатъчно преки доказателства, за да бъде отстранена, Вашингтон гледа на твърденията сериозно. Йелън поиска активни действия за осигуряване на почтеност на данните на МВФ и защита на лицата, които подават сигнали за нередности.

В изявлението си до Международния паричен и финансов комитет (IMFC) на МВФ и Комитета за развитие на Световната банка Джанет Йелън предупреди, че разкритията от разследването могат да навредят и на двете институции, ако не им се обърне внимание.

"Резултатите от разследването на нередностите в "Да правиш бизнес" могат да намалят доверието в международните финансови институции, ако липсват силни действия, които да повишат отговорността, защитата на почтеността на данните и да предотвратят злоупотреби", посочи Йелън.

Тя бе подложена на критики от някои членове на Конгреса, които казват, че се е поддала на натиск от други държави и е позволила управителният съвет на МВФ да завърши твърде бързо своя преглед на ситуацията.

"Ние не знаем какво се е случило, а сега никога няма да разберем наистина какво се е случило, оставяйки следа на съмнение върху бъдещите данни от изследвания на Световната банка и МВФ", каза сенатор Джеймс Риш от Републиканската партия, който е член на сенатската комисия по външни отношения.

Риш и председателят на комисията от Демократическата партия Робърт Менендес преди това призоваха за пълна отчетност по въпроса.

Председателката на Международния паричен и финансов комитет на МВФ, която е и финансов министър на Швеция, Магдалена Андерсон каза, че бордът на МВФ е направил пълен анализ преди да изрази своята подкрепа за Кристалина Георгиева.

"Беше направен пълен анализ от борда на МВФ и заключението от този пълен анализ бе, че има единодушна, пълна подкрепа за Кристалина, за начина, по който тя върши работата си като управляващ директор на МВФ", каза Андерсон пред журналисти на пресконференция на IMFC.

Неназован източник, запознат с темата, обаче е заявил пред Ройтерс, че сагата далеч не е приключила, като е подчертал сериозното естество на разкритията от доклада на правната кантора WilmerHale.

Министерството на финансите на САЩ ще следи внимателно работата на МВФ и очаква неговите "искания" към Георгиева да бъдат изпълнени, каза източникът, пожелал анонимност.

Кантората WilmerHale работи по отделен доклад за възможни манипулации на данните от докладите "Да правиш бизнес" през 2018 г. и 2020 г. Източникът е заявил, че министерството на финансите на САЩ ще направи оценка на втория доклад, когато той бъде разпространен.

Световната банка заяви, че няма конкретен срок за завършване на доклада на WilmerHale, като посочи, че правната кантора е била натоварена със задачата да направи пълен анализ и да проследи всички указания.

Говорител на Световната банка също така отбеляза, че докладът ще бъде изпратен на департамента по човешки ресурси и е малко вероятно да бъде оповестен публично, тъй като разследванията на персонала са конфиденциални.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ