Джонсън: Променяме посоката на британската икономика

Джонсън: Променяме посоката на британската икономика

Джонсън: Променяме посоката на британската икономика

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че променя посоката на британската икономика и ще я отдалечи от модела, при който тя разчиташе на внос на евтина работна ръка, предаде Ройтерс.

"Сега започваме промяна в посоката, която отдавна трябваше да се случи в британската икономика", каза Джонсън. Той говори пред делегатите на конгреса на Консервативната партия.

"Няма да се връщаме към същия стар неработещ модел с ниски заплати, нисък растеж, ниски квалификации и ниска продуктивност - всичко това досега бе възможно и подпомагано от неконтролируема миграция", допълни той.

В речта си като цяло Джонсън обеща да промени радикално облика на страната и отново демонстрира своя голям оптимизъм по всички въпроси. Той се фокусира основно върху успехите на консерваторите.

Речта си Джонсън произнесе след седмица, през която той беше принуден да защитава стратегията на правителството заради оплакванията от недостиг на горива, заради страховете, че по Коледа ще има проблем със зареждане на храни в магазините и заради опасенията на фермерите, че ще трябва да трябва да унищожат продукцията си заради криза с работната ръка в отрасъла.

В словото си в последния ден на конгреса на консерваторите Джонсън изтъкна постиженията на властите във ваксинационната кампания срещу коронавируса и отправи критики срещу лейбъристката партия. Той също така обрисува бъдещето на Великобритания след COVID-19 и Брекзит и подчера, че това е възможност за промяна, предаде БТА.

"Ще използваме свободите, дадени ни от Брекзит, за да правим нещата различно", обеща Джонсън.

"Отговорът на настоящото напрежение и натиск, които са основно функция на растежа и икономическото съживяване, не е постигането на същото старо ниво на неконтролируема имиграция с цел запазване на заплатите ниски. Отговорът е контрол върху имиграцията, което ще позволи на талантливи хора да дойдат в тази страна, но няма да позволи имиграцията да се използва като извинение за това, че не са били правени инвестиции в компетенции и познанията, в оборудване, технология и предприятия", заяви Джонсън.

Говорейки за пандемията, Джонсън каза, че работниците трябва да се върнат обратно в офисите. Според него директните срещи на работните места са импулс за продуктивността на работната ръка. Завръщането на служителите по работните им места ще е от полза и за обучаване на младите кадри в тънкостите на професиите, както досега се е правило, смята той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ