Еквадор иска да се позиционира като инвестиционна дестинация

Еквадор иска да се позиционира като инвестиционна дестинация

Еквадор стартира международна кампания, за да се позиционира като инвестиционна дестинация. По време на скорошно официално посещение в Испания новият президент Гийермо Ласо представи инвестиционния план, който страната е подготвила за следващите четири години на стойност 30 млрд. долара (около 25,8 млрд. евро) с проекти във всички сектори.

Ласо посочи, че Еквадор се нуждае от частни инвестиции и че създава привлекателна рамка с три основни закона: фискална устойчивост, трудова реформа и насърчаване на инвестициите.

Планът предлага добри възможности за инвестиции и концесии в инфраструктурата, минното дело, телекомуникациите, пречистването на водата и туризма, както и за подобряване на производителността на селскостопанската хранително-вкусова промишленост, предава cincodias.elpais.com. 

Преки инвестиции 

Въпреки че Еквадор регистрира много ниски цифри за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), Испания исторически заема челните позиции. През 2020 г. страната беше най-големият инвеститор с 30,3% от общия брой, следвана от Канада (26,6%) и Обединеното кралство (11,1%).

Според Централната банка на Еквадор страната е приключила 2020 г. с преки чуждестранни инвестиции от 1 млрд. долара (870 милиона евро), което е с 5,1% повече от предходната година. Дейността с най-високи чуждестранни инвестиции е експлоатацията на мини, кариери и нефт, които през 2020 г. представляват 40,4%, следвани от услуги на фирми (21,3%) и строителството (16,7%).

Има големи испански компании, които разработват важни проекти. Пример за това е инженерната работа за метрото в Кито, ръководена от Acciona, която струва повече от 2 млрд. долара.

Възможности

Аквакултура. Еквадор е вторият по големина износител на скариди в света. Съществуват морски концесии за производството на видове като тихоокеанската стрида.

Агроиндустрия. Страната има голямо разнообразие от климат, има изобилие от вода, високопродуктивна земя и 12 часа слънчева светлина 365 дни в годината, което позволява по-големи реколти. Първичният селскостопански сектор е от съществено значение за икономиката на държавата. През 2020 г. той представлява 8% от БВП. 

Минна индустрия. С инвестиция от 495 милиона евро, икономическата дейност е привлякла най-много чуждестранен капитал през 2020 г., 48% от общите преки чуждестранни инвестиции.

Енергия. Еквадор се надява да привлече около 1,9 млрд. евро частен капитал за инвестиране в неконвенционални възобновяеми енергии: фотоволтаични, вятърни, геотермални, биомаса и други.

Риболов. През периода 2018-2020 г. риболовният сектор е получил повече от 1,1 млрд. евро годишно от износ на риба във всичките си фази на преработка. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ