Етиопското кафе под заплаха от глобалното затопляне

Етиопското кафе под заплаха от глобалното затопляне

Глобалното затопляне може да унищожи до края на века близо 60% от основните зони за отглеждане на кафе в Етиопия, според проучване, публикувано от Франс прес.

Пораженията частично могат да бъдат преодолени от други райони в страната, които ще станат подходящи за културата – те ще се увеличат 4 пъти.

Кафето представлява ¼ от износа на Етиопия. Страната е най-големият производител на кафе в Африка и петият по големина в света. 15 млн. етиопци работят в сектора.

Около 80% от кафето се добива в горските зони, които осигуряват необходимата за растежа на кафеените храсти сянка.

Кафето вирее основно на височина 1200 – 2200 метра над морското равнище при идеални температури от 18 до 22 градуса.

През последните петдесетина години средната температура в Етиопия се е повишила с около 1,5 градуса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 септември. 140 години от Съединението на България
Боксовият ветеран Майк Тайсън ще се бие с 48-годишният Флойд Мейуедър през 2026 г.
Шефът на BMW: Забраната на двигателите с вътрешно горене в ЕС е голяма грешка
„Европа срещу Китай“: Автомобилното изложение в Мюнхен e следващото бойно поле в борбата за пазарен дял
Mastercard подкрепя Иван Иванов – новата българска тенис звезда, шампион при юношите на „Уимбълдън“ за 2025 г.
Управителят на Датската централна банка призовава сънародниците си да обмислят въвеждане на еврото
Тръмп подписа указ за преименуване на Министерството на отбраната в Министерство на войната
Путин : Всички западни войски в Украйна ще бъдат легитимни цели за Москва