Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Етиопското кафе под заплаха от глобалното затопляне
Глобалното затопляне може да унищожи до края на века близо 60% от основните зони за отглеждане на кафе в Етиопия, според проучване, публикувано от Франс прес.
Пораженията частично могат да бъдат преодолени от други райони в страната, които ще станат подходящи за културата – те ще се увеличат 4 пъти.
Кафето представлява ¼ от износа на Етиопия. Страната е най-големият производител на кафе в Африка и петият по големина в света. 15 млн. етиопци работят в сектора.
Около 80% от кафето се добива в горските зони, които осигуряват необходимата за растежа на кафеените храсти сянка.
Кафето вирее основно на височина 1200 – 2200 метра над морското равнище при идеални температури от 18 до 22 градуса.
През последните петдесетина години средната температура в Етиопия се е повишила с около 1,5 градуса.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.