Етиопското кафе под заплаха от глобалното затопляне

Етиопското кафе под заплаха от глобалното затопляне

Глобалното затопляне може да унищожи до края на века близо 60% от основните зони за отглеждане на кафе в Етиопия, според проучване, публикувано от Франс прес.

Пораженията частично могат да бъдат преодолени от други райони в страната, които ще станат подходящи за културата – те ще се увеличат 4 пъти.

Кафето представлява ¼ от износа на Етиопия. Страната е най-големият производител на кафе в Африка и петият по големина в света. 15 млн. етиопци работят в сектора.

Около 80% от кафето се добива в горските зони, които осигуряват необходимата за растежа на кафеените храсти сянка.

Кафето вирее основно на височина 1200 – 2200 метра над морското равнище при идеални температури от 18 до 22 градуса.

През последните петдесетина години средната температура в Етиопия се е повишила с около 1,5 градуса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ