Evergrande пропусна второ плащане плащане на лихви по офшорни облигации

Evergrande пропусна второ плащане плащане на лихви по офшорни облигации

Evergrande пропусна второ плащане плащане на лихви по офшорни облигации

Сериозно задлъжнелият китайски строителен предприемач China Evergrande Group е пропуснал още едно плащане на лихви по офшорни облигации в сряда, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама притежатели на облигации.

Това е второто пропуснато плащане по чуждестранен дълг в рамките на една седмица, макар че в четвъртък компанията е осъществила плащане към инвеститори в Китай.

Компанията, която има дълг от 305 млрд. долара, трябваш да  плати лихви по доларови облигации на стойност 47,5 млн. долара в сряда, след като миналата седмица пропусна да плати 83,5 милиона долара лихва на притежателите на офшорни облигации.

Неволите на компанията, чиито задължения се равняват на 2% от брутния вътрешен продукт на Китай, разтърсиха пазарите през последните дни. Някои анализатори изразиха опасения, че проблемите на Evergrande може да засегнат цялата финансова система и да бъдат усетени по цял свят. Тези страхове обаче бяха частично потушени, след като централната банка на Китай обеща да защити интересите на купувачите на жила.

В сряда Народната банка на Китай призова  финансовите институции да и сътрудничат с местните правителства и съответните органи, за да поддържат „стабилно и здравословно“ развитие на имотния пазар и да защитят интересите на купувачите.

Липсата на коментар от страна на Evergrande по отношение на плащанията по чуждестранните и задължения обаче остави международните инвеститори в ситуация, в която те не знаят дали ще трябва да поемат големи загуби след изтичането на 30-дневния гратисен период за плащанията по облигациите, дължими на 23 и 29 септември.

Някои чуждестранни притежатели на облигации не са получили нито плащания нито коментар от компанията към сряда, споделят запознати източни.

Отношението на Evergrande към местните инвеститори обаче е коренно различно.

В четвъртък компанията обяви, че отделът и за управление на богатството е направил 10-процентно плащане по продукти за управление на богатството (wealth management products –WMPs), които се държат основно от местни инвеститори на дребно. Това плащане бе дължимо до 30 септември. От компанията уточниха, че плащанията са били преведени по сметките на инвеститорите в четвъртък, но не дадоха информация за техния размер.

Пропуснатите офшорни плащания идват в момент, в който компанията, която има чуждестранен дълг от близо 20 млрд. долара, е изправена пред плащане на лихви по доларови облигации на стойност 162,38 млн. долара с краен срок през октомври.

Очакванията са компанията, която бе сред лидерите в строителния сектор в Китай, да премине през едно от най-големите преструктурирания в историята на страната. Тя дава приоритет на местните си задължения, тъй като се страхува, че проблеми в рамките на страната може да предизвикат обществено недоволство.

„Не мисля, че има голямо желание да се даде справедлива компенсация на чуждестранните притежатели на облигации в сравнение с местните банки, а още по-малко с купувачите на жилища и хората, които са инвестирали на местно ниво чрез структурите за лични кредити“, коментира Александър Айткен, партньор в Herbert Smith Freehills в Хонконг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ