Еврогрупата подкрепи позицията на Еврокомисията в спора за бюджета на Италия

Еврогрупата подкрепи позицията на Еврокомисията в спора за бюджета на Италия

Еврогрупата подкрепи позицията на Еврокомисията в спора за бюджета на Италия

Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от Еврозоната, подкрепи позицията на Еврокомисията в спора около проектобюджета на Италия. Това се посочва в комюнике на Еврогрупата, публикувано днес в ранните часове след заседанието й, продължило до ранно утро, предадоха световните агенции.

Проектобюджетът на Италия противоречи на Пакта за стабилност и растеж, заключиха късно снощи финансовите министри от еврозоната и призоваха Рим да направи необходимото, така че той да отговори на правилата, отбеляза ДПА.

Еврогрупата напълно подкрепя оценката на Еврокомисията и препоръчва на Италия да вземе необходимите мерки, за да покрие съответните изисквания на Пакта за стабилност и растеж. Ние продължаваме диалога между Еврокомисията и италианските власти по проблема на бюджета, се допълва в комюникето.

За останалите страни Еврогрупата посочва, че бюджетите на Белгия, Франция, Испания, Португалия и Словения "продължават да крият рискове от несъответствия с Пакта за стабилност и растеж, предаде БТА. На тези страни Еврогрупата препоръчва да вземат мерки за подобряване на бюджетните показатели. Проектобюджетите на останалите 13 страни съответства на изискванията на Пакта за стабилност и растеж.

Еврогрупата приветства факта, че Гърция за първи път от 2010 година е част от нормалната процедура по съгласуване на бюджета след края на програмата за международна макрофинансова помощ за Атина, обявен през август 2018 година.

Страните от еврозоната се задължиха да съгласуват проектобюджетите си с Европейската комисия след кризата на еврото от 2020-2014 година, предизвикана отчасти от неспазването на бюджетните критерии на Пакта за стабилност и растеж, който е основен документ в Еврозоната и определя допустимия бюджетен дефицит от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавният дълг според него не бива да превишава 60 на сто от БВП.

Днес в Брюксел към финансовите министри от Еврозоната ще се присъединят колегите им и от останалите членки на ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ