"Еврохолд" придоби бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

"Еврохолд" придоби бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

Еврохолд България АД финализира придобиването на 7-те дружества на ЧЕЗ Груп у нас, предаде БНТ.

Сделката е на стойност е на стойност 335 млн. евро и най-голямата в енергийния сектор на страната за последните 17 години и една от големите в региона. Тя се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на "Еврохолд".

С окончателното придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България "Еврохолд" става собственик на 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия у нас и най-големия доставчик на електроенергия, коментират от холдинга.

С придобиването и интегрирането на активите на ЧЕЗ Груп, Еврохолд ще доставя услуги на повече от 7 милиона потребители и ще има над 6000 служители в 11 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ), както и от бившия СССР.

"Тази сделка гарантира приток от над 500 милиона евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България", коментира председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България Асен Христов.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ