Фед с шокираща прогноза за САЩ: 32% безработица и 47 млн. съкратени заради кризата с COVID-19

Фед с шокираща прогноза за САЩ: 32% безработица и 47 млн. съкратени заради кризата с COVID-19

Фед с шокираща прогноза за САЩ: 32% безработица и 47 млн. съкратени заради кризата с COVID-19

Милиони американци вече изгубиха работата си заради кризата с коронавируса, но най-лошото тепърва предстои, смятат от Федералния резерв на САЩ.

Икономисти от клона на Фед в Сейнт Луис прогнозират съкращение на 47 млн. работни места, което би довело до безработица от 32,1%, предава Си Ен Би СИ.

Новата прогноза е по-лоша дори от тази на управителя на Фед Сейнт Луис Джеймс Булард, който наскоро заяви, че очаква безработицата да достигне 30%.

„Това са много големи числа в исторически план, но този шок е уникален и не може да бъде сравнен с нищо, пред което американската икономика се е изправяла през последните 100 години“, пише икономистът от Фед Сейтн Луис Мигел Фария-е-Кастро.

Според него обаче тези изчисления не взимат предвид два фактора – работниците, които ще отпаднат от пазара на труда и съответно ще изкривят цифрата за безработицата, и ефектът от наскоро приетият пакет от икономически стимули на стойност 2 трилиона долара, който ще субсидира компаниите, които не съкращават своите работници.

Въпреки това картината на пазара на труда в САЩ вече изглежда доста мрачна.

В САЩ бяха подадени 3,28 млн. заявленията за помощи при безработица в седмицата приключила на 21 март, което е абсолютен рекорд в историята на страната. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакват броят на безработните да нарасне с още 2,65 млн. за последвалата седмица.  

Изчисленията на Фед се базират на данни, според които 66,8 млн. американци работят на места, които се характеризират с  „висок риск от съкращения“, като тук влизат продажбите, производството, хранителната продукция и услугите. Според други данни 27,3 млн. души имат професии, свързани с „интензивни контакти с клиенти“, като например бръснари и стилисти, служители на авиокомпании и продавачи на готови храни и напитки. В доклада на Фед е взета средната стойност на хората от тези две групи, които може да бъдат освободени от работа заради коронавируса. Резултатът е съкращение на 47 млн. работни места.

Това би довело до ръст на заявленията за помощ при безработица до 52,8 млн. или 30% безработица, надминавайки рекордните 24,9% от времето на Голямата депресия.

Сред малкото позитивни аспекти на този доклад е факта, че тези нива на безработица може да бъдат отчетени за сравнително кратък период от време.

„Броят на останалите без работа ще бъде огромен, но не се обезсърчавайте. Това е уникално тримесечие и след като вирусът си отиде, ако изиграем картите си по правилния начин и запазим бизнесите непокътнати, хората ще се върнат на работа и всичко ще бъде наред“, заяви миналата седмица Джеймс Булард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ