Fitch: Глобалната инфлация се завръща с голяма сила

Fitch: Глобалната инфлация се завръща с голяма сила

Перспективите за ръст на глобалния брутен вътрешен продукт се влошиха значително, тъй като инфлационните предизвикателства се засилват и инвазията на Русия в Украйна заплашва енергийните доставки. Това се казва в новия доклад на Fitch Ratings - March 2022 Global Economic Outlook.

„Глобалната инфлация се завръща с голяма сила след отсъствие от поне две десетилетия“, коментира Брайън Култън, главен икономист, Fitch Ratings.

Потенциално огромен шок в глобалното предлагане, който ще намали растежа и ще повиши инфлацията, удря по възстановяването след пандемията на COVID-19. Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите икономически санкции срещу страната агресор изложиха на риск глобалните енергийни доставки, като е малко вероятно санкциите да бъдат отменени скоро.

Русия отговаря за около 10% от световните енергийни нужди, включително 17% от глобалното потребление на газ и 12% от това на петрол. Повишението на цените на тези енергийни продукти увеличи разходите на индустрията и намали покупателната способност на потребителите.

Fitch намали прогнозата си за растеж на световния БВП за 2022 г. с 0,7 процентни пункта до 3,5%. За Еврозоната новата прогноза е с 1,5 процентни пункта по-ниска от предходната, като очакванията са икономиката на региона на единната валута да нарасне с 3% през тази година. За САЩ новата прогноза е за ръст от 3,5%. Това отразява покачването на цените на енергията, но и по-бързото от очакваното темпо на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв. Fitch Също така понижи прогнозата си за световния икономически растеж през 2023 г. с 0,2 процентни пункта до 2,8%.

Русия доставя около една четвърт от първичното енергийно потребление на еврозоната през 2019 г. Диверсификацията към други източници ще отнеме време. Инфлацията в еврозоната ще бъде средно 5% през 2022 г. в резултат на покачването на цените на газа в ЕС. Вероятно ще бъде въведена известна фискална подкрепа за смекчаване на шока.

В същото време зависимостта на САЩ от руска енергия е много по-ниска, но покачването на световните цени на петрола допринася за проблема с инфлацията. Цените на потребителските стоки продължават да растат рязко, а инфлацията при услугите достигна 30-годишен връх, тъй като наемите се ускоряват и ръстът на заплатите се приближава до 6%. Притесненията на домакинствата относно инфлацията нарастват. Fitch очаква основата инфлация да достигне връх от 9% и средно равнище от около 7% през тази година. От Fitch посочват, че Федералният резерв вече е предприел по-агресивно затягане на паричната политика, като рейтинговата агенция очаква седем повишения на лихвите през 2022 г.

За разлика от тях, Народната банка на Китай е в режим на облекчаване, тъй като инфлацията в страната все още е ниска. Очаква се по-нататъшно намаляване на лихвения процент и съотношението на задължителните банкови резерви (RRR)и значително фискално облекчаване.

Инфлационните предизвикателства и сътресенията в предлагането биха могли да имат много по-сериозни последици за растежа на световния БВП, ако доведат до много по-рязко затягане на Фед и тласнат цените на петрола до 150 долара за барел за продължителен период.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ