Гърция е готова да вземе в ръцете си икономическите си решения

Гърция е готова да вземе в ръцете си икономическите си решения

Гърция е готова да вземе в ръцете си икономическите си решения

Гърция е готова да вземе в ръцете си контрола на икономическите си решения, когато приключи спасителната програма през август, заяви днес на конференция в Лисабон председателят на Еврогрупата Марио Сентено, съобщава агенция АНА-МПА.

"Гърция днес е една различна страна", каза Сентено и добави, че страната е коригирала много от структурните дисбаланси, които я правят "особен случай" в еврозоната и е готова да вземе в ръцете си контрола на икономическите си решения, когато приключи спасителната програма през август.

Председателят на Еврогрупата заяви още, че Гърция може винаги да разчита на европейската солидарност, ако следва пътя на международната отговорност.

Днес в комисиите на гръцкия парламент започна обсъждането на законодателния пакет, предложен от правителството, който трябва да отговори на предварителните условия на кредиторите за успешно приключване на третата спасителна програма за страната. Пакетът определя средносрочна рамка за публичните финанси за периода 2019 - 2022 г., съобщават гръцките медии.

Гласуването на законопроекта от парламента се предвижда за четвъртък, за да може Гърция да изпълни изискванията на кредиторите преди заседанието на Еврогрупата на 21 юни, на което се очаква да бъде взето решение за облекчаване на гръцкия държавен дълг.

Според обществената телевизия ЕРТ в предложението на правителството се предвижда първичен излишък в бюджета от 3,5 процента, бърз спад на безработицата и поле за намаляване на данъчната тежест и за укрепване на социалната политика.

Финансовата рамка предвижда растеж на БВП средно с 2,1 процента. От приватизация се очакват приходи в размер на 3,9 милиарда евро. Според стратегията за периода ще бъдат разкрити 40 хиляди работни места, а безработицата ще спадне до 13,1 процента.

Също така се предвижда намаляване на данъчната ставка както за физическите лица, така и за предприятията (от 29 на 26 процента).

Според законопроекта всички ликвидни наличности на държавните служби се замразяват и прехвърлят в обща сметка в централната банка под контрола на сметната палата. Подобна мярка е въведена още от 2015 г., но не се изпълнява от всички държавни служби, пише финансовият сайт bankingnews.gr.

Със законопроекта се променя режимът на предоставяне на кредити с държавни гаранции, като се намалява наполовина размерът им. Разширява се и полето на действие на извънсъдебните механизми за разрешаване на финансови спорове. Въвеждат се промени в закона за свръхзадлъжнелите домакинства, за да не бъде използван за злоупотреба от големи нередовни длъжници, като се предвижда и вдигане на банковата тайна.

Според "Нафтемборики" законопроектът дава благоприятни данъчни условия за физически лица, които работят непостоянно, и на предприятията, които откриват нови работни места на пълно работно време, въвежда се нов начин за определяне на печалбите от икономическа дейност на чуждестранни предприятия.

Много издания обаче изразяват безпокойство от необходимостта от нови икономии, предвидени в законопроекта. Както пише "Вима", бюджетните излишъци от 3,5 процента годишно ще бъдат постигнати главно чрез орязване на държавните разходи за пенсии, които тази година са били 28,85 милиарда евро, докато за 2019 г. са предвидени на 25,63 милиарда.

"Вима" предупреждава също, че според законопроекта фондът, в който е депозирана собствеността на гръцката държава, става отговорен пред Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ) в случай на евентуално просрочване на плащанията на Гърция по външния дълг на страната. Това би могло да доведе до конфискация на държавно имущество на стойност до 25 милиарда евро, пише вестникът.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ