Гръцкият парламент одобри нови строги икономии

Гръцкият парламент одобри нови строги икономии

Гръцкият парламент одобри нови строги икономии

Гръцкият парламент прие тази нощ нов пакет от икономически мерки, за които настояха кредиторите ЕС и МВФ преди да отпуснат нова финансова помощ и да започнат преговори за облекчаване на гръцкия дълг.

Основните промени предвиждат увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите. Те бяха одобрени с крехко мнозинство от 153-ма депутати от лявата Сириза на премиера Алексис Ципрас срещу 128 гласа „против“, съобщи Франс прес.

Гласуването се състоя преди заседанието на Еврогрупата на 22 май, където финансовите министри ще оценят ефективността на реформите в Гърция и ще решат дали да отпуснат пореден транш от 7,5 млрд. евро.

Дебатите и гласуването на новите строги мерки в парламента бяха съпроводени от протести в центъра на Атина.

Около 10 000 души участваха в поредните демонстрации. Няколко протестиращи започнаха да замерят полицията с бутилки със запалителна смес. В отговор полицията пусна сълзотворен газ срещу множеството.

В началото на май Атина обеща на кредиторите да свие още пенсиите от 2019 г., както и да повиши данъците от 2020, за да спести 2% от БВП. Срещу това Гърция ще получи 7,5 млрд. долара, за да погаси част от гигантския си дълг. Срокът за плащането изтича през юли.

Общата стойност на финансовата помощ за Гърция е около 200 млрд. евро за държавния дълг, който към началото на 2016 г. достигна 321 млрд. евро.

Таз седмица правителството публикува данни за икономиката, които сочат, че страната отново, за пръв път от 2012 г., е на границата на рецесията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ