Икономиката на Китай с най-силен ръст от близо 10 години

Икономиката на Китай с най-силен ръст от близо 10 години

Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., след като силното промишлено производство е компенсирало спада на продажбите на дребно в края на годината, сочат официалните данни на Националното статистическо бюро на Китай, цитирани от Си Ен Би Си.

Това е най-силният годишен темп на растеж от 2012 г., като целта на Пекин за 2021 г. бе за повишение на брутния вътрешен продукт с 6%.  

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП на Китай се е увеличил с 4% на годишна база, което е над прогнозираният ръст от 3,6%, но представлява забавяне в сравнение с рекордния растеж от 18,3% през първото и 7,9% през второто тримесечие.

Промишленото производство на Китай е нараснало с 4,3% през декември в сравнение със същия месец на предходната година, надминавайки очакванията за увеличение с 3,6%.  

Продажбите на дребно обаче се увеличиха само с 1,7% на годишна база през декември, което е най-ниският ръст от септември 2020 година,

„Трябва да сме наясно, че външната среда е по-сложна и несигурна, а вътрешната икономика е под троен натиск от свиване на търсенето, проблеми с веригите на доставка и понижение на целите“, посочват от Националното статистическо бюро.

В същото време нивото на градска безработица в страната през декември се е изравнило със средното за годината равнище от 5,1%. Безработицата във възрастовата група 16-24 г. остава по-висока – 14,3%.

„По-добрите от очакваното данни за БВП не променят голямата картина – икономиката на Китай е изправена пред множество затруднения, като вече е в ход цикъл на облекчаване на политиката“, коментира Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie.

Политиката на Китай за „нулев ковид“ поставя под напрежение редица сектори в страната и води със себе си нови ограничения върху пътуванията. От края на декември насам  13-милионният град Сиан е под карантина след откриване на огнище на вируса. През януари под пълен или частичен локдаун бяха поставени и други градове.

На този фон Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на Китай през 2022 г. с 0,5 процентни пункта до 4,3%.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ