Intel ще строи завод за чипове за 20 млрд. долара в САЩ

Intel ще строи завод за чипове за 20 млрд. долара в САЩ

Intel планира да инвестира 20 млрд. долара в масивен производствен обект близо до Кълъмбъс в американския щат Охайо, за да разработи и произвежда усъвършенствани полупроводникови чипове, съобщиха за „Ройтерс“ източници, запознати със случая.

Очаква се компанията официално да обяви за плановете, а инвестицията включва разкриване на 3 хил. постоянни работни места на терен от 1000 акра. Списание Time, което също съобщи за новината, заяви, че Intel ще построи поне два завода за чипове.

Освен това днес президентът Джо Байдън ще коментира усилията на правителството на САЩ „да увеличи доставките на полупроводници, да прави повече в Америка и да възстанови веригите ни за доставки тук, у дома“, обявиха от Белия дом. По време на това изявление ще се появи и главният изпълнителен директор на Intel, Пат Гелсингър, според източниците на „Ройтерс“.

Първоначалната инвестиция от 20 млрд. долара е първата стъпка от това, което може да бъде комплекс от осем фабрики за десетки милиарди.

Производителите на чипове опитват да увеличат производството, след като производителите по целия свят се борят с недостиг на чипове.

През миналата есен Гелсингър също каза, че планира да анонсира нов кампус в САЩ в края на годината, който в крайна сметка да има осем фабрики за чипове. Пред „Вашингтон пост“ той каза, че комплексът може да струва 100 млрд. долара за десетилетие и да бъде работодател на 10 хил. души.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ