Инвеститор активист иска да разцепи Shell

Инвеститор активист иска да разцепи Shell

Инвеститор активист иска да разцепи Shell

Хедж фондът Тhіrd Роіnt на инвеститора активист Даниел Льоб е придобил голям дял в Rоуаl Dutсh Ѕhеll РLС и настоява петролния гигант да се раздели на две компании, за да привлича нови инвестиционни капитали и да прекрати текучеството на вложители, които се пренасочват към акции с екологична насоченост, предаде „Уолстрийт джърнъл“.

Призивът на активиста е поредният опит да се окаже натиск върху компанията да промени стратегическата си насоченост на фона на световния преход от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници. Пo-рано тази година хедж фондът Engine No1 проведе успешна кампания, с която убеди акционерите на петролния колос Exxon да допуснат поне двама екоактивисти в борда на директорите на компанията.

Акциите на Third Point в Shell се оценяват на 500 млн. долара, което прави хедж фонда един от най-големите инвеститори в енергийната компания, споделят с изданието запознати източници. В писмо до инвеститорите Льоб казва, че Shell трябва да обмисли създаването на две отделни компании - една, която да се занимава с традиционния петролен бизнес на фирмата и да осигурява стабилен поток от приходи, и друга, която да бъде фокусирана върху проектите в сферата на възобновяемата енергия, нуждаещи се от значителни инвестиции. Според него това ще изясни стратегията на компанията и ще и позволи да привлече различни групи инвеститори, които в момента отправят противоположни искания към англо-нидерландската компания.

Що се отнася до големите петролни компании, Shell е сред фирмите, които поддържат по-високо темпо в посока преход към зелена енергия.

По последни данни Shell има пазарна капитализация от 188 млрд. долара. От Third Point посочват, че компанията се търгува при по-ниска цена в сравнение с нейните конкуренти, въпреки че разполага с по-добро портфолио от бизнеси. Според нея новата компания, която ще включва бизнеса на Shell с втечнен природен газ, възобновяеми енергийни източници и маркетинг подразделението ще има същата пазарна стойност, каквато има Shell в настоящата си форма.

От Shell заявиха, че „регулярно преглеждат и оценяват стратегията на компанията“ и че приветстват открит диалог със своите акционери, включително Third Point. Компанията също така посочва, че нейната стратегия е била одобрена от мнозинството от акционерите с официален вот.

През месец май nидерландски съд нареди на Shell да предприеме мерки за по-съществено намаление на своите въглеродни емисии. Според решението на съда до 2030 г.  Shell трябва да намали емисиите с 45% спрямо нивата от 2019 г. Това е значително по-голямо свиване на емисиите от заложената от компанията цел за спад с 20% до 2030 г.

Миналият месец компанията продаде продаде активите си в Пермския басейн в САЩ на ConocoPhilips за 9,5 млрд. долара кеш, напускайки най-голямото петролно поле в страната, за да фокусира вниманието си върху добива в Мексиканския залив и прехода към чиста енергия, предаде Ройтерс.

Hяĸoи дpyги eвpoпeйcĸи ĸoмпaнии вeчe oбмиcлят отделяне на нисковъглеродните си подразделени в самостоятелни фирми, като подобни мерки вече обсъждат итaлиaнcĸaтa Еnі ЅрА и иcпaнcĸaтa Rерѕоl ЅА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ