J&J изплаща на САЩ 5 млрд. долара заради опиоидната криза

J&J изплаща на САЩ 5 млрд. долара заради опиоидната криза

J&J изплаща на САЩ 5 млрд. долара заради опиоидната криза

Група американски прокурори представиха впечатляващо по стойността си споразумение с големи производители на лекарства, свързано с опоидната криза в САЩ. Те ще трябва да платят общо 26 млрд. долара, от които приблизително една пета са за компанията Johnson & Johnson, предаде „Гардиън“.

Производителят трябва да изплати 5 млрд. долара. Останалата част от средствата са разпределени между трите най-големи доставчици на лекарства в страната – McKesson Corp, Cardinal Health Inc и AmerisourceBergen Corp. Сделката е втората най-голяма след това с големите тютюнени компании в страната от 1998 г., когато бе договорено те да платят общо 246 млрд. долара.

Главни прокурори от 15 щата са участвали в договарянето. J&J ще изплаща сумата в продължение на 9 години, като от тях се очаква да бъдат трансферирани най-малко 3.7 млрд. долара в първите три години.

Очаква се парите да бъдат използвани за лечение на зависимост от медикаменти, семейна подкрепа, образование и други социални програми.

В САЩ са заведени над 3 хил. дела, свързани със здравната криза, в резултат на която стотици хиляди американци умират от предозиране в периода от 1999 година до днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ