Китай иска да намали производството на стомана. Експерти смятат, че това е невъзможно

Китай иска да намали производството на стомана. Експерти смятат, че това е невъзможно

Китай иска да намали производството на стомана. Експерти смятат, че това е невъзможно

Китай иска да намали производството на стомана тази година, но това може да се окаже трудно, пише Си Ен БИ Си.

По данни на консултантската компания Wood Mackenzie през първата половина на 2021 г. китайските стоманодобивни предприятия са произвели почти 12% повече сурова стомана в сравнение със същия период на 2020 г.

Производството в Китай достига месечен рекорд от 99,45 млн. тона стомана през май, макар че нивото спад до 93,88 милиона тона през юни, съобщава Ройтерс.

Стоманодобивният сектор е един от най -големите замърсители в Китай, като той е отговорен за между 10% до 20% от въглеродните емисии в страната. Това е причината индустрията да попадне под мерника на Пекин, който си е поставил за цел постигане на въглеродна неутралност до 2060 г.

Анализаторите смятат, че производството вероятно ще бъде по -ниско през втората половина на годината, но свалянето му под нивата от 2020 г. може да бъде предизвикателство.

„За целта е нужно истинско натискане на спирачите. Смятаме, че производството на стомана ще се увеличи с около 8-9% тази година “, коментира пред Си Ен Би Си Пол Бартоломю, анализатор от S&P Global Platts.

Хора от индустрията, които  говориха на виртуални форуми като част от международна седмица на желязото в Сингапур през юли, изразиха сходни мнения.

„За Китай ще бъде „практически невъзможно“ да произвежда по -малко стомана тази година в сравнение с миналата“, заяви Рохан Кендъл, ръководител на отдела за изследване на желязна руда в Wood Mackenzie по време на един от тези форуми.

Мениджър от китайския китайския производител на стомана Hesteel обаче заяви, че стоманодобивните предприятия трябва да обърнат повече внимание на намаляването на производството си, за да отговорят на промените в правителствената политика.

„Нямаме друг избор освен да следваме правителствените правила“, заяви Му Гуоцян, ръководител на отдела за внос и износ на стомана в Hesteel.

Китай заявява, че се ангажира да продължи съкращаването на производството на стомана, но не всички вярват, че правителството ще успее да наложи позицията си върху сектора.

„За властите е много трудно да контролират производството, като се има предвид броят на частните и държавните фабрики в Китай“, каза Жуан Бин Джун, бивш мениджър от Fortescue Metals.

Според него в страната има много силно търсене на стомана и е малко вероятно производството да намалее през следващите месеци, стига рентабилността на производството на стомана да е толкова добра, колкото през първата половина на годината.

Бартоломю от S&P Global Platts от своя страна смята, че опитите да се ограничи производството на стомана ще доведат до ръст на цените, а заводите, засегнати от този скок, ще бъдат насърчени да увеличат производството.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ