Китай обяви мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара

Китай обяви мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара

Китай обяви мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара

Китайското министерство на финансите обяви нови мита за 60 милиарда долара за вносни стоки от САЩ в отговор на засилването на протекционистките мерки на Вашингтон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За 2493 продукта митата ще бъдат увеличени до 25 на сто, за други 1078 - до 20 процента, за 974 - до 10 процента, а за още 662 вида стоки - до 5 процента, се казва в съобщението, публикувано в сайта на ведомството.

На 1 август стана известно, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да повиши митата върху китайски внос в страната за 200 милиарда долара с 25 процента, вместо планираните по-рано 10 на сто.

Такива мерки Белият дом прие през юни за вносни стоки от Китай на стойност 50 милиарда долара. Вашингтон обвинява Пекин в кражба на американска интелектуална собственост и технологии и в нелоялни търговски практики.

В съобщение на търговското министерство на Китай, цитирано от Ройтерс, е посочено, че Пекин се запазва правото да въведе допълнителни контрамерки срещу САЩ. Според ведомството всяка едностранна заплаха или изнудване ще доведат единствено до засилване на конфликтите и ще навредят на интересите на двете страни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ