Китай окупира Топ 3 на градовете с най-много милиардери в света

Китай окупира Топ 3 на градовете с най-много милиардери в света

Шънджън задмина Ню Йорк по брой жители, които са милиардери, затвърждавайки Китай като световният дом на супербогатите, става ясно от годишното прочуване на базирания в Шанхай изследователски институт Hurun, цитирано от Nikkei Asia Review.

В Южнокитайският технологичен хъб живеят 113 милиардери в сравнение със 110 за Ню Йорк. Това нарежда Шънджън на трета позиция в света след Пекин (144) и Шанхай (121).

Топ 10 допълват Лондон (101), Хонконг (85), Мумбай (72), Ханджоу (68), Сан Франциско (62) и Москва (58).

Според Hurun Global Rich List 2022 Китай е „абсолютният лидер в света, когато става дума за милиардерите, като в страната живеят повече супербогати хора, отколкото в следващите три, взети заедно“.

В страната има общо 1133 души с богатство от над 1 млрд. долара, което означава, че страната е дома на около една трета от всички 3381 милиардери, живеещи в 69 държави по света, посочват от Hurun.

Тазгодишното издание на класацията илюстрира увеличение на преднината на Китай пред САЩ, където по последни данни живеят 716 милиардери. Трета е Индия с 215 милиардери, като темпото, с което се увеличава броя на супербогатите в страната, е много високо.

„Китай задмина САЩ по общ брой милиардери още през 2016 г. Оттогава броят им в САЩ се е увеличил с една трета,  докато в Китай се е удвоил“, се посочва в прочуването.

Китайските милиардери обаче са и тези, които са регистрирали най-голям спад на богатството си. Състоянието на главният изпълнителен директор на Tencent Пони Ма например се е свило с 30% до 52 млрд. долара, докато това на основателя на Alibaba Джак Ма също е намаляло с една трета до 33 млрд. долара. Най-големият губещ е основателят на онлайн търговеца на дребно Pinduoduo Колин Хуанг, който е с 50 млрд. долара „по-беден“ и вече може да се похвали „само“ с 19 млрд. долара.

Този спад се дължи в голяма степен на регулаторния натиск върху технологичния сектор в страната.

„Китайските милиардери бяха тежко засегнати през миналата година. Онлайн платформите за търговия, имотните компании, тези в сектора на образованието и фирмите за генерични лекарства бяха засегнати най-тежко“, коментира Рупърт Худжуърф, основател и председател на Hurun Report.

В резултат в топ 10 на най-богатите хора на планетата вече няма нито един китаец. Лидер е Илон Мъск със състояние от 205 млрд. долара, а след него се нарежда Джеф Безос със 188 млрд. долара. Най-богатият представител на Азия е заемащият 9-та позиция индийски магнат Мукеш Амбани със 103 млрд. долара.

Азия обаче е източникът на 66% от новите имена в класацията на милиардерите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ