Китай вдига ограниченията за покупка на акции от чужденци

Китай вдига ограниченията за покупка на акции от чужденци

Китай вдига ограниченията за покупка на акции от чужденци

Китайската комисия за регулиране на пазара на ценни книжа публикува днес документ, който вдига ограниченията за чужденците, работещи на територията на континентален Китай, да търгуват с акции, котиращи се на вътрешния пазар в юани. Решението ще влезе в сила на 15 септември, посочва комисията, цитирана от ТАСС.

Според документа чуждестранните физически лица, работещи в Китай, получават правото на купуват и продават акции клас А, номинирани в юани, които се котират на фондовите борси в Шанхай и Шънчжън, предаде БТА.

 Очаква се тази стъпка да доведе до по-голямо отваряне на китайския пазар на ценни книжа, разширяване на инвеститорската база, увеличаване на ликвидността, както и усъвършенстване на структурата на фондовия пазар в Китай, посочва ведомството.

От 15 септември чуждестранните граждани, отговарящи на съответните изисквания, могат да подават заявка за откриване на търговска сметка.

По-рано право да инвестират в акции клас А имаха само чужденци, получили китайско жителство, собственици на компании, регистрирани на китайските фондови борси, както и граждани на други страни, работещи в организации, чиито акции се търгуват в Китай.

През 2013 г. китайският пазар на акции бе отворен за инвеститори от Хонконг, Макао и Тайван, живеещи на територията на континентален Китай, припомня ТАСС

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ