Китайският аналог на Uber се готви за мащабен борсов дебют

Китайският аналог на Uber се готви за мащабен борсов дебют

Китайската компания за споделени пътувания Didi Chuxing подаде заявление за първично публично предлагане в САЩ, предаде Си Ен Би Си. Това може да се окаже едно от най-големите технологични IPO-та за годината, като сред печелившите ще бъдат Uber и SoftBank, които са сред основните акционери в компанията.

Uber притежава дял от 12,8% в Didi, който получи след продажбата на бизнеса си в Китай през 2016 г.. Фондът Vision Fund на SoftBank притежава дял от 21,5%.

Базираната в Пекин компания отчела приходи от 21,6 млрд. долара за миналата година, става ясно заявлението до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC). Компанията обаче твърди, че през последните три години е на загуба. За първото тримесечие на 2021 г. тя отчет нетна печалба от 837 млн. долара при приходи от 6,4 млрд. долара. През същия период Uber регистрира нетна загуба от 108 млн. долара при приходи от 2,9 млрд. долара. За цялата 2020 г. Uber отчете загуби от 6,77 млрд. долара при приходи от 11,14 млрд. долара.

След кръг на финансиране миналия август компанията се оценяваше на 62 млрд. долара. Освен от SoftBank и Uber, тя е подкрепяна и от Alibaba и Tencent. Според блумбърг Didi може да има пазарна оценка от 100 млрд. долара по време на своето първично публично предлагане.

За разлика от Uber, Didi продължава да работи по реализирането на проект роботаксита, като наскоро компанията получи одобрение за пускане на изцяло автономна транспортна услуга в столицата Пекин.

DIdi е основана през 2012 г., като компанията казва, че има 493 млн. активни годишни потребители и 15 млн. шофьори.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ