Китайският износ расте въпреки американските мита

Китайският износ расте въпреки американските мита

Китайският износ неочаквано се е завърнал към растежа през май въпреки по-високите американски мита, но вносът се е понижил до близо 3-годишен минимум, предаде Ройтерс. Това е поредният сигнал за слабото търсене на вътрешния пазар, което може да подтикне Пекин да засили мерките за стимулиране на икономиката.

Някои анализатори подозират, че китайските износители може да са ускорили доставките, за да избегнат новите мита за стоки на стойност 300 милиарда долара, които президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи в бързо ескалиращия търговски спор.

Китайският износ през май неочаквано е нараснал с 1,1 процента спрямо предходната година, а вносът се е понижил повече от очакваното - с 8,5 процента, сочат публикуваните днес данни.

Това е оставило страната с търговски излишък от 41,65 милиарда долара за месеца, според митническите данни.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха стоките, изпратени от най-големия износител в света през май, да намалеят с 3,8 процента след свиване от 2,7 процента през април.

Очакваше се вносът също да се понижи с 3,8 процента, преобръщайки тенденцията от миналия месец за увеличение от 4 процента, предаде БТА. Анализаторите прогнозираха търговски излишък от 20,5 милиарда долара за миналия месец спрямо коригираните данни за излишък от 13,83 милиарда долара през април.

Търговското напрежение между Вашингтон и Пекин остро ескалира миналия месец, след като администрацията на Тръмп обвини Китай, че не е "изпълнил задълженията си" по обещанията да направи структурни промени на икономическите си практики.

Търговията между САЩ и Китай е продължила значително да намалява, като китайският износ за САЩ се е понижил с 8,4 процента, а вносът се е сринал с 29,6 процента, съобщи ДПА. Търговските преговори между двете страни са в застой, като Вашингтон заплашва да наложи нови мита върху китайските стоки.

Търговският излишък на Китай със САЩ, който е фактор за силно раздразнение във Вашингтон, е нараснал до 4-месечен максимум от 26,89 милиарда долара през май спрямо 21,01 милиарда долара през април, сочат публикуваните днес данни, цитирани от Ройтерс.

Стокообменът между Китай и САЩ от януари до май включително се е понижил на годишна база с 14,5 процента до 209,68 милиарда долара, съобщи Главното митническо управление на Китай, цитирано от ТАСС.

През 2018 година стокообменът между двете страни достигна 633,52 милиарда долара, като се е увеличи с 8,5 процента. Отрицателното салдо на САЩ бе 323,32 милиарда долара, като се е увеличило със 17,2 процента.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки