Компютърният срив може да струва 100 млн. евро на British Airways

Компютърният срив може да струва 100 млн. евро на British Airways

Компютърният срив може да струва 100 млн. евро на British Airways

Загубите на British Airways от срива на компютърната система „Скай“ могат да достигнат около 100 млн. евро, прогнозира американската банка Citigroup. 

Повредата предизвика хаос на двете лондонски летища "Хийтроу" и "Гетуик", който започна в събота и до вчера не беше напълно овладян. Британската компания бе принудена да отмени почти всички свои полети. Сривът засегна информационната система на British Airways в цял свят. Закъсняваха и полетите на летища в Рим, Прага, Стокхолм, Малага и Лисабон.

Авиокомпанията заяви, че днес графикът на "Гетуик" ще бъде напълно възстановен и изрази надежда, че голяма част от полетите от "Хийтроу" също ще летят по разписание. 

"По наша оценка около 175 000 пасажери са били засегнати от отмяната на всички полети само на 27 май и вероятно още на 28 и на 29 май. Това ще струва на компанията общо около 100 млн. евро - 40 млн. евро загуби на приходи за съботния ден и още 60 млн. евро разходи за компенсация на клиенти въз основа на действащото законодателство в рамките на ЕС", казват анализатори от Citigroup. 

Компанията собственик на British Airways заяви, че твърде рано за оценка на щетите.

Законодателството на ЕС предвижда пътници, които са били забавени повече от три часа по вина на авиокомпания, да бъдат компенсирани с 250 евро за полети до 1500 километра, с 400 евро до 3000 км и с до 600 евро за полети на дълго разстояние, ако закъснението е повече от 4 часа.

Компанията може да понесе и допълнителни загуби, свързани с настаняване в хотели, като и за храна и напитки на чакащите пътници, отбелязват анализаторите на Citigoup. 

Представители на British Airways заявиха вчера, че компютърният срив се дължи на прекъсване на електрозахранването и не е резултат от кибератака.

Системата "Скай" бе въведена миналата година и веднага предизвика брожения сред служители. Те се оплакват, че системата не издържа на големи натоварвания и забавя работата им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ