Край на спекулациите. Китай и САЩ са подновили търговските преговори

Край на спекулациите. Китай и САЩ са подновили търговските преговори

Спекулациите дали САЩ и КИтай водят нови преговори за разрешаване на търговските различия приключиха. Днес говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви, че двете страни са седнали на масата за преговори на 1 ноември след тримесечно прекъсване.

Гао, цитиран от ТАСС, е уточнил, че двустранните преговори за решаване на търговско-икономическите противоречия са възобновени на 1 ноември, когато е имало телефонен разговор на президента на Китай Си Цзипин с американския му колега Доналд Тръмп.

На този етап работни групи на Китай и САЩ поддържат редовни връзки, отбелязал говорителят пред журналисти.

Китай е предал писмен отговор на искането на САЩ за всеобхватни търговски реформи, посочиха три американски източници, цитирани от Ройтерс.

Очаква се Тръмп да се срещне със Си на срещата на върха на Г-20 в Аржентина в края на месеца.

САЩ бяха заявили, че няма да започнат търговски преговори, докато нямат конкретен отговор от Пекин на техните искания. Тръмп многократно обвинява Китай в кражба на интелектуална собственост, субсидиране на промишлеността, издигане на бариери за американски компании в страната, както и за големия търговски дефицит на САЩ с Китай.

Американски екип, оглавяван от заместник-държавния секретар Дейвид Малпас във вторник е обсъдил търговски въпроси с китайски екип чрез видеоконферентна връзка, съобщи говорител на американското министерство на финансите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ