КЗК пак ще се произнася по сделката за покупката на "ЧЕЗ България" от "Еврохолд"

КЗК пак ще се произнася по сделката за покупката на ЧЕЗ България от Еврохолд

КЗК пак ще се произнася по сделката за покупката на "ЧЕЗ България" от "Еврохолд"

Комисията за защита на конкуренцията отноно ще се произнася дали бизнесът на ЧЕЗ в България може да бъде купен от “Еврохолд”. Сделката е предвидено да стане чрез регистрираната в Нидерландия компания “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани”. Регулаторът е образувал ново производство, след като Административният съд в София-област на 22 юли отмени решението, с което КЗК забрани сделката между ЧЕЗ и “Еврохолд”, пише "24 часа". 

С решението си съдът връща делото за ново произнасяне съгласно задължителните указания, дадени в мотивите към решението. Комисия за защита на конкуренцията е осъдена и да заплати на “Еврохолд” разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева. Решението не бе окончателно, но от регулатора са се отказали да го обжалват и то вече е влязло в сила.

Миналата година “Еврохолд” поиска да придобие чрез “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” 7 компании и от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България” , “ЧЕЗ Трейд България” , “Фри Енерджи Проджект Орешец”, “Бара Груп” и “ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България”. След преговори двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро.

КЗК обаче спря сделката с мотив, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно кратък срок от 10 дни при възможен срок от 4 месеца. 

Решението бе обжалвано и от двете страни по сделката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” и “Еврохолд България”, които спечелиха делото.

Още през 2017 г. чешките собственици на ЧЕЗ обявиха, че искат да се изтеглят от България. Първата договорена сделка беше през 2018 г. между ЧЕЗ и “Инерком” на Гинка Върбакова. Антимонополният орган и тогава спря покупко-продажбата. Мотивите бяха, че има възможност за засилване на господстващото положение на “Инерком”, тъй като и ЧЕЗ, и компанията на Върбакова притежават фотоволтаици. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ