Microsoft измести Apple като най-ценната компания в света

Microsoft измести Apple като най-ценната компания в света

Microsoft измести Apple като най-ценната компания в света

Apple загуби позицията си на най-ценна публична компания, за да я отстъпи на Microsoft, след като акциите на производителя на iPhone тръгнаха надолу, предаде „Ройтерс“.

По-рано стана ясно, че Apple бележи спад от 6 млрд. долара в продажбите за четвъртото фискално тримесечие заради проблем с глобалната верига на доставки, което доведе до пропуск в очакванията на Уолстрийт. Изпълнителният директор Тим Кук прогнозира, че се очакват по-лоши резултати през текущото тримесечие на празничните продажби.

Акциите на базираната в Купертино компания поевтиняха с 3.6% до 147 долара, което предполага пазарна капитализация от около 2.41 трлн. долара. Microsoft от друга страна видя повишение с 0.7% до 326.8 долара при пазарна оценка от 2.46 трлн. долара. Акциите на технологичния гигант се търгуваха на рекордно високо ниво.

Apple, която изкупи обратно над 421 млрд. долара през годините, обяви голямо обратно изкупуване на акции за 90 млрд. долара през април. В резултат на това завърши фискалното тримесечие с 16.4 млрд. акции.

Същевременно пандемията предизвика търсене на облачните услуги на Microsoft, което стимулира продажбите на компанията, а акциите ѝ нараснаха с повече от 45% тази година. Тези на Apple са се повишили с 15% от началото на 2021-ва досега.

Стойността на компанията, съоснована от Стив Джобс, изпревари тази на Microsoft още през 2010 година, а компаниите се редуват на първата позиция като най-ценен бизнес на Уолстрийт. Apple държеше стабилно титлата от средата на 2020 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ