Мъск продаде още акции в Tesla

Мъск продаде още акции в Tesla

Илон Мъск е пласирал пореден транш от свои акции в Tesla, следвайки целта си да се освободи от 10% от дела си в компанията производител на електромобили. Според Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ Мъск е продал нови  934 хил. акции за 1,04 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Tesla обяви миналата седмица, че ще постигне целта си да продаде около 10% от дела си в компанията „когато предварително програмираните продажби на 10b завършат“, вероятно имайки предвид продажбите на акции, свързани с опциите му, предаде „Ройтерс“.

Паралелно с това Мъск е упражнил  правото си на опции върху 1,55 милиона акции на Tesla. Така общо продажбите на акции на Tesla от страна на Мъск достигнаха малко над 16 милиарда долара като милиардерът е упражнил опционното си право за около 22,8 милиона акции - всичките предоставени на него опции, които биха изтекли през следващата година.

„Планът за търговия по „правило 10b5-1“ бе завършен на 28 декември 2021 година“, съобщиха от Tesla след финансовата операция.

Продажбите на акции от страна на Мъск започнаха през ноември, след като пусна анкета в Туитър с въпроса дали да продаде 10% от дела си в Tesla и повечето от последователите му го подкрепиха

*Правило 10b5-1 е създадено от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и позволява на вътрешни лица в публично търгувани компании да създават планове за продажба на определени притежавани от тях акции в определено време.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ