Мукеш Амбани вече е четвъртият най-богат човек на планетата

Мукеш Амбани вече е четвъртият най-богат човек на планетата

Мукеш Амбани вече е четвъртият най-богат човек на планетата

Председателят и най-голям собственик на енергийния гигант Reliance Industries Мукеш Амбани задмина главният изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно в класацията на Блумбърг за най-богатите хора на планетата.

Агенцията оценява богатството на Амбани на 80,6 млрд. долара, като от началото на годината то се е увеличило с 22 млр. долара. Състоянието на Арно се оценява на 80,2 млрд. долара, като богатството на французина се е свило с около 25 млрд. долара от началото на годината на фона на загубите в сектора за луксозните стоки, причинени от пандемията от коронавируса.

Най-богатият индиец задмина редица магнати през последните седмици, като в списъка личат имената на шефа на SpaceX и Tesla Илон Мъск, основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж и дори  самият„Оракул от Омаха" – Уорън Бъфет.

Макар че енергийната империя ма Амбани бе засегната от ниското търсене на петрол заради COVID-кризата, акциите на Reliance Industries се удвоиха от март насам, след като дигиталния отдел на концерна получи големи инвестиции от компании като Facebook и Google.

Амбани постепенно пренасочва фокуса на компанията върху онлайн търговията, която представлява бързо растящ пазар в Индия. Миналият месец Google съобщи, че в идните години ще инвестира 10 млрд. долара, за да ускори разпространението на дигиталните технологии и да подобри достъпа до тях във втората по население държава в света.

Пред Амбани в класацията на Блумбърг се нареждат само Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, чието богаство се оценява съответно на 187, 121 и 102 млрд. долара

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ