МВФ не очаква инфлационна спирала в Европа

МВФ не очаква инфлационна спирала в Европа

МВФ не очаква инфлационна спирала в Европа

Международният валутен фонд (МВФ) не очаква инфлационна спирала в Европа и прогнозира, че инфлацията, поддържана от цените на енергията, ще отслабне, заяви ръководителят на фонда по дълга на Европа Алфред Камер, цитиран от Ройтерс. Камер не очаква втора вълна инфлационен ефект в Европа като следствие от слабия европейски пазар на труда.

По думите му, Европейската централна банка може да реагира на безпокойствата от по-дълбока инфлация.

Камер представи данни от доклада на фонда за регионалните икономически перспективи в Европа. За страната ни МВФ потвърждава преразгледаната си към повишение прогноза за нарастването на реалния БВП на България до 4,5 на сто тази година, без промяна на равнище 4,4 на сто догодина и до 4,0 на сто през 2023 година спрямо -4,2 на сто през 2020 година.

Прогнозите на МВФ за България от април бяха за икономически растеж от 4,4 на сто през 2021 година, 4,4 на сто през 2022 година и 3,9 на сто през 2023 година. По отношение на инфлацията, фондът преразглежда в новите си прогнози очакванията си към повишение с 1,1 пункта за тази година (до 2,1 на сто спрямо заложените през април 1,0 на сто), а за 2022 и 2023 година ги коригира надолу с 0,1 пункта до 1,9 на сто и за двете години спрямо предишните очаквания за 2,0 на сто инфлация. За 2020 година инфлацията е била на равнище 1,2 на сто.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ