МВФ прогнозира утрояване на  фалитите при малките и средните компании

МВФ прогнозира утрояване на  фалитите при малките и средните компании

МВФ прогнозира утрояване на  фалитите при малките и средните компании

Процентът на фалитите сред малките и средните компании може да се утрои през тази година при липса на достатъчна правителствена подкрепа. Това заплашва да забави икономическото възстановяване и да предизвика финансова нестабилност. За това предупредиха от Международния валутен фонд, предаде Блумбърг.

Според доклада на Фонда, които включва анализ на 17 страни, фалитите сред компаниите може да достигнат 12%, като прогнозата преди пандемията бе за 4%. Най-голямо увеличение на банкрутите ще има в Италия, като това се дължи на сериозния спад на търсенето и сравнително големия дял на производство в индустрии с интензивен контакт.

В групата на страните от Г-20, данъчните облекчения, грантовете и лихвените субсидии ще бъдат ключово фактор за спасяването на бизнеси, коментират от МВФ.

Фалитите в сектора на услугите в средностатистическа държава може да скочат с повече от 20 процентни пункта при административните услуги, изкуствата, развлечението и образованието. Ключови икономически дейности като земеделието, водоснабдяването и сметопочистването, може да отчетат малък ръст на фалитите, посочват от Фонда.

Над една трета от малките бизнеси в Канада, Южна Корея, Великобритания и САЩ изразяват притеснения относно своята рентабилност или очакват да затворят врати завинаги в рамките на следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ