Най-големите компании еднорози, които все още не са дебютирали на борсата

Най-големите компании еднорози, които все още не са дебютирали на борсата

Много предприемач започват бизнеси по цял свят, но само най-успешните стартиращи компании стават „еднорози“, или иначе казано, фирми с пазарна оценка от поне 1 млрд. долара.

Някои еднорози са малко известни компании, които допринасят с тихи, но важни стъпки, за развитието на софтуера, здравеопазването, автомобилната индустрия и други сектори. Други пък са се превърнали в добре познати бизнес лидери като например космическата компания SpaceX на Илон Мъск и разработчика и издател на видео игри Epic Games.

Общо в световен мащаб има повече от 800 стартиращи фирми, които имат пазарна оценка от над 1 млрд. долара. Макар че преминаването на този праг е изключително постижение само по себе си, още по-впечатляващо е представянето на 35 еднорога, които към декември 2021 г. вече се оценяват на над 10 млрд. долара.

От сайта VisualCapitalist.com са създали инфографика с най-големите стартиращи компании в света по данни на CB Insights.

[[{"fid":"385641","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2200,"width":1500,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

На първо място се нарежда китайската компания ByteDance, която стои зад популярната социална мрежа TikTok, която в азиатската страна е известна като Douyin. Тя се оценява на 140 млрд. долара.

Втора е гореспоменатата SpaceX, която има оценка от 100,3 млрд. долара. Фирмата на Мъск е добре известна сред широката общественост, след като миналата година тя стана първата частна компания, извела човек в орбита.

Доставчикът на технологии за интернет плащания Stripe се нарежда на трета позиция, като пазарна стойност на компанията е нараснала от 36 на 95 млрд. долара от началото на пандемията от COVID-19 до този месец.

Дори не толкова известни за широката публика имена като Klarna (45,6 млрд. долара) и Canva (40 мрлд. долара) са добре познати в средите, в които оперират. Топ 10 допълват Instacart (39 млрд. долара), Databricks (38 млрд. долара), Revolut (33 млрд. долара), Nubank (30 млрд. долара) и Epic Games (28,7 млрд долара).

Списъкът изглеждаше доста по-различно през последните години, но в това време много стартъпи се отказаха от частната си структура и решиха да дебютират на фондовата борса, както тази година направи производителят на електрически автомобили Rivian, който имаше оценка от 27,6 млрд. долара преди да листне акциите си на NASDAQ.4Компаниите с оценка от над 10 млрд. долара идват предимно от САЩ и Китай, които отговарят за 70% от 35-те най-големи стартъпа. Великобритания, която е дом на три от тези фирми, се нарежда веднага след двете водещи локации, като Бразилия, Германия, Индия и Швеция имат по един еднорог с оценка от над 10 мрлд. долара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ